Index Vakbarát Hírportál

Magyarellenes beszéde miatt jelentették a főügyésznél a ternopili tanács elnökét

2021. szeptember 30., csütörtök 21:03 | aznap frissítve

Nyílt levélben fordult az Ukrajna főügyészéhez Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, miután a Ternopil Megyei Tanács elnöke, Mihajlo Holovko a televízió nyilvánossága előtt kelt ki a kárpátaljai magyarok ellen.

A tanács elnöke szerint ugyanis „keményen neki kell menni a kárpátaljai magyaroknak”. A képviselő mindezt azután tette, hogy Magyarország aláírta a 15 évre szóló megállapodását az orosz Gazprom gázszállító vállalattal. A politikus szerint „akinek olyan partnerei vannak, mint a magyarok, annak nincs szüksége ellenségre”. Mihajlo Holovko ezután felszólította Magyarországot, hogy módosítson a politikáján.

Brenzovics László szerint a tanács elnökének kijelentése arra buzdítja az embereket, hogy megfélemlíteni, fenyegetni és zsarolni kell Ukrajna polgárait azok nemzetiségi hovatartozása miatt − írja a Kárpátalja Ma.

Mihajlo Holovko ezáltal büntetőjogi szabálysértést követett el, Ukrajna Büntető törvénykönyve 161-es cikkelyének 2. bekezdése értelmében

− írja levelében Brenzovics Lászl, aki hangsúlyozta, hogy Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség mélységes felháborodását fejezi ki Mihajlo Holovka kijelentése miatt. Annak érdekében, hogy a továbbiakban bármilyen hasonló, a nemzetiségek közötti gyűlöletkeltési kísérletet megfékezzenek, a szövetség elnöke azt kéri:

  1. Kezeljék ezt a levelet úgy, mint bűncselekmény elkövetéséről szóló bejelentést.
  2. Kezdeményezzenek és végezzenek teljes körű vizsgálatot a Mihajlo Holovko által elkövetett bűncselekmény kapcsán, az Ukrán Büntetőtörvénykönyv 161. Cikkelye 2. bekezdése alapján és adjanak erről megfelelő tájékoztatást a nyomozási adatbázisból.

Rovatok