Index Vakbarát Hírportál

Fizetésképtelenné válhat Washington

2021. október 1., péntek 06:54

Joe Biden amerikai elnök aláírta azt a törvényt, amely ideiglenesen, december elejéig garantálja az amerikai kormányzat finanszírozását. Ezt a szenátusi és a képviselőházi jóváhagyás előzte meg, írta az MTI. Ha a törvényt nem szentesítették volna szeptember 30-án, az amerikai költségvetési év utolsó napján, akkor a szövetségi kormány működése teljesen leállhatott volna.

A képviselőház alig több mint egy héttel ezelőtt szavazta meg azt a költségvetési törvényjavaslatot, amely 2022 végéig megemelte volna a szövetségi adósságplafont, és a kormányzat működésének, valamint a természeti katasztrófák és menekültek segélyezésének finanszírozását is tartalmazta. A felsőház republikánus szenátorai azonban nem járultak hozzá a több mint 28 milliárd dolláros adósságplafon megemeléséhez. Azzal érveltek, hogy a törvényjavaslat nyakló nélküli költekezést tenne lehetővé a demokraták számára a következő évben.

A képviselőház demokrata politikusai egy önálló törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely, immáron külön jogszabályként, 2022 decemberéig felfüggesztené az adósságkorlátot. Az Amerikai Egyesült Államok október folyamán fizetésképtelenné válhat a felhalmozott óriási államadóssága miatt, ha nem emelik meg vagy nem törlik el a szövetségi adósságplafont. Janet Yellen pénzügyminiszter kedden levélben szólította fel a kongresszust, hogy emelje meg a kormány hitelfelvételi korlátját.

Rovatok