Index Vakbarát Hírportál

Szaakasvili már a hűvösön ül

2021. október 1., péntek 20:00 | aznap frissítve

Őrizetbe vették Miheil Szaakasvili volt georgiai elnököt, aki pénteken közölte, hogy nyolc év után visszatért hazájába, és a georgiai Batumiban tartózkodik – jelentette be Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök.

Tájékoztatni szeretném társadalmunkat, hogy Georgia harmadik elnökét, a körözött Miheil Szaakasvilit őrizetbe vették

– mondta egy pénteki sajtótájékoztatón Garibasvili. A kormányfő szerint a volt elnököt büntetés-végrehajtási intézetbe szállították.

Garibasvili beszámolója szerint a bűnüldöző szervek már akkor információval rendelkeztek Szaakasvili határátlépési szándékáról, amikor még Ukrajnában tartózkodott, és teljes mértékben urai voltak a helyzetnek.

Szaakasvili pénteken közölte, hogy nyolc év után visszatért hazájába, és közzétett egy videofelvételt is, amelyen azt állította, hogy Batumiban tartózkodik. A volt elnök korábban azt állította, hogy az október 2-i helyhatósági választások után a fővárosba, Tbiliszibe érkezik. Felszólította híveit, hogy a szavazás után vonuljanak a városok és falvak utcáira, és

védjék meg az elért győzelmet.

Garibasvili korábban már jelezte: Szaakasvilit hazaérkezése után azonnal letartóztatják.

Miheil Szaakasvili kulcsfontosságú szerepet játszott a 2003-as georgiai rózsás forradalomban. 2004-től 2013-ig volt Georgia államfője. Számos fontos reformot hajtott végre, de elnöksége idején, 2008-ban országa vereséggel végződő villámháborúba keveredett Oroszországgal. Elnöki megbízatásának lejárta után Szaakasvili elhagyta az országot.

Hazájában négy büntetőjogi eljárást indítottak ellene, kettőben pedig már ítélet is született. Három évvel ezelőtt, 2018 januárjában a tbiliszi városi bíróság három év börtönre ítélte Szandro Girgvliani georgiai bankvezető meggyilkolásával összefüggésben, fél évvel később pedig hat év börtönt kapott Valeri Gelasvili képviselő megveretése miatt.

Szaakasvili a Kijevi Állami Egyetemen tanult, és Ukrajnába vonult önkéntes száműzetésbe, miután elhagyta a hazáját. Ott a nemzetközi reformügyi tanácsnak lett a vezetője, majd az odesszai megyei közigazgatást vezette. Ukrán állampolgárságot is kapott, majd botrányos körülmények között megfosztották tőle, és távoznia kellett Ukrajnából is. Tavalyelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől visszakapta az ukrán állampolgárságot, és az államfő mellett működő reformbizottság vezetője lett.

Zelenszkij aggódik Szaakasviliért

Bekérette Georgia ukrajnai nagykövetét az ukrán külügyminisztérium azzal összefüggésben, hogy a georgiai fővárosban, Tbilisziben őrizetbe vették az ukrán állampolgársággal rendelkező Miheil Szaakasvili volt georgiai elnököt – közölte Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő.

A georgiai nagykövetség vezetőjét bekérették a külügyminisztériumba, hogy információkkal szolgáljon

– mondta a szóvivő az Ukrajina 24 televíziós csatorna beszámolója szerint. Nyikolenko Twitter-bejegyzése szerint a nagykövettől információkat szeretnének kapni az őrizetbe vétel indokairól és körülményeiről.

Szerhij Nyikiforov elnöki szóvivő a Facebookon közölte: Volodimir Zelenszkij elnök aggódik a Szaakasvili őrizetbe vételéről szóló hírek és a hangnem miatt, amely a georgiai fél kijelentéseit jellemzi a helyzet lehetséges alakulásával kapcsolatban. Hozzátette: szorosan nyomon követik az őrizetbe vételről szóló beszámolókat. Elmondta továbbá: konzuljaik már dolgoznak azon, hogy minden szükséges segítséget megadjanak az ukrán állampolgárságú volt georgiai elnöknek.

Mindeközben Dzsardzsi Ciklauri georgiai ügyész közölte: a Szaakasvili elleni ítéletek véglegesek és megfellebbezhetetlenek.

Rovatok