Index Vakbarát Hírportál

A feldarabolt újságíró menyasszonya azt várja Joe Bidentől, vonja végre felelősségre Szaúd-Arábiát

2021. október 2., szombat 13:48

Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúd-arábiai újságíró volt menyasszonya felszólította Joe Biden amerikai elnököt, hogy vonja felelősségre Szaúd-Arábiát vőlegénye meggyilkolása miatt – írja az MTI.

Az 59 éves Hasogdzsit 2018. október 2-án gyilkolták meg brutálisan Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahová azért ment, hogy az esküvőjével kapcsolatos teendőket intézze. Török tisztségviselők szerint egy szaúdi halálosztag ölte meg, holttestét pedig feldarabolták. Szaúd-Arábiában nyolc embert ítéltek börtönbüntetésre Hasogdzsi halálával kapcsolatban. Az amerikai hírszerzés jelentésében azonban arról számolt be, hogy Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös rendelte el a műveletet, akinek persze haja szála sem görbült. A koronaherceg tagadta érintettségét.

Az újságíró halálának harmadik évfordulójáról Hasogdzsi menyasszonya, Hatice Cengiz Washingtonban emlékezett meg. Az Egyesült Államok fővárosában tüntetést tartottak a szaúd-arábiai nagykövetség előtt, illetve egy virrasztást a kongresszus közelében. Hatice Cengiz itt elmondta, megdöbbentette, hogy mindössze néhány nappal Hasogdzsi meggyilkolásának évfordulója előtt Joe Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan találkozott Mohamed bin Szalmánnal.

Mohamed bin Szalmán elvette tőlem és a világtól Dzsamált. (...) Felelősségre vonjátok vagy megjutalmazzátok ezeket a gyilkosokat?

 – tette fel a kérdést.

Joe Biden megválasztása előtt azt ígérte, hogy elszámoltatja a szaúdi vezetőket Hasogdzsi ügyében, de Mohamed bin Szalmán, Szaúd-Arábia de facto irányítója tekintetében egyelőre semmi sem történt. Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára korábban azzal söpörte le az erre irányuló kérdést, hogy „így néz ki a diplomácia”. Mint ismeretes, Washington régóta együttműködik Rijáddal, s jelenleg is számít rá egyebek között a jemeni háború lezárásában, s támogatja Iránnal szemben.

Rovatok