Index Vakbarát Hírportál

Itt a váratlan bejelentés, a Fülöp-szigetek elnöke visszavonul a politikától

2021. október 2., szombat 13:29

Meglepő fordulat állt be a Fülöp-szigeteken, Rodrigo Duterte elnök bejelentette visszavonulását a politikától – írja a Reuters. A politikus arra hivatkozott, hogy közvélemény-kutatások szerint a helyiek alkotmányellenesnek ítélnék indulását az alelnöki posztért.

Engedelmeskedem a nép akaratának, amely sok évvel ezelőtt megválasztott engem elnöknek (...) Azt mondom Fülöp-szigeteki polgártársaimnak: követni fogom akaratotokat, és ma bejelentem visszavonulásomat a politikától

 – mondta Rodrigo Duterte.

A Fülöp-szigetek alkotmánya meglehetősen szigorú, mindössze egyetlen hatéves elnöki ciklust engedélyez, ezért Duterte eredetileg az alelnöki posztért szállt volna ringbe, most azonban úgy tűnik, ettől a szándékától is eláll. Elképzelhető, hogy az elnök a lánya, Sara Duterte-Carpio számára készíti elő a terepet, aki korábban arról beszélt, hogy csak akkor jelölteti magát, ha az apja nem indul a választáson. Rodrigo Duterte megbízatása 2022. június 30-án jár le.

Rodrigo Duterte egyebek között a drogkereskedők ellen indított brutális hadjáratáról, másrészt pedig keresetlen stílusáról vált világszerte ismertté.

Az elnök elhíresült drogellenes hadjáratát gyakorta bírálják jogvédők, mert szerintük a biztonsági erők önkényes gyilkosságokat követtek el. A rendőrség állítása szerint sokan ellenálltak a letartóztatásnak, emberi jogi szervezetek szerint viszont a rendőrök sokszor szabályos kivégzéseket hajtottak végre. A drogellenes háborúnak mostanra a hivatalos adatok szerint is sok ezer halálos áldozata van, több ezer további halálesetért pedig önbíráskodó bandák lehetnek felelősek. A France 24 megjegyzi, hogy kritikusok szerint az alelnökké jelöltetéssel Rodrigo Dutertének az lehetett volna a célja, hogy elkerülje a nemzetközi felelősségre vonást, igaz, az elnök korábban már jelezte, hogy vállalja a felelősséget politikájáért.

Duterte tevékenységét emberiesség elleni valószínűsíthető bűncselekményei miatt vizsgálja a Nemzetközi Büntetőbíróság, mivel több ezer gyilkosságért tehető felelőssé, amelyet a drogellenes háború keretén belül követtek el.

Ezen túl Rodrigo Dutertét a vulgáris megjegyzéseiről ismerik, például arról, hogy kurafinak titulálta Ferenc pápát, Barack Obama korábbi amerikai elnöknek pedig azt üzente, hogy elmehet a pokolba. 

Az elnök pártja még nem döntötte el, hogy ki lesz a következő elnökjelölt, a posztra a lánya mellett Manny Pacquiao szenátor, egyben többszörös bokszvilágbajnok is pályázik. Az alelnöki tisztségre Rodrigo Duterte a bizalmas tanácsadóját, Christopher Gót fogja támogatni, aki szombaton jelentette be, hogy indul a kormánypárt alelnökjelöltjeként.

Rovatok