Index Vakbarát Hírportál

Vulkánnal bányásszák a bitcoint El Salvadorban

2021. október 3., vasárnap 22:15

El Salvadorban szeptember elején az amerikai dollár mellett hivatalos fizetőeszközzé tették a bitcoin kriptovalutát. A közép-amerikai országban egyébként a lakosság hetven százalékának nincs bankszámlája és bankkártyája sem.

A helyi ellenzék szerint a salvadori kormány érdemi vita nélkül fogadta el a kriptovaluta hivatalos fizetőeszközzé tételét egy olyan országban, ahol a lakosság nagy része semmit nem tud a virtuális pénzekről. Az pedig, hogy a kormány kötelezi az üzleteket a kriptopénz elfogadására, komoly költségeket és kockázatokat ró a gazdaságra. A keddi napon több mint ezer ember tüntetett a bitcoin bevezetése ellen az ország fővárosában, San Salvadorban.

A karrierjét a pénzügyi kísérletre rátevő elnök, Nayib Bukele posztolt arról a Twitteren, hogy egy vulkán geotermikus energiáját használják a bitcoin bányászatára. Eddig a módszerrel 267 dollárnyi (nyolcvanezer forint) kriptovalutát termeltek, amihez fel kellett építeni egy hőerőművet a tűzhányónál és hozzákapcsolni egy konténernyi speciális számítógépet – számolt be a CNBC.

A módszert azért vezetik be, mert az utóbbi időben egyre több szó esik arról, hogy a kriptobányászathoz szükséges nagy teljesítményű számítógépek jelentősen hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.

Rovatok