Index Vakbarát Hírportál

Az elnök bosszúszomja nem csak otthon érheti utol a rendszer ellenségeit

2021. október 4., hétfő 21:50 | aznap frissítve

Letartóztattak egy belarusz újságírót Moszkvában, saját hazájának titkosszolgálata csapott le rá. Előkerültek furcsábbnál furcsább videó-felvételek, jól látszik, hogy Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök bosszúszomja akár a baráti Oroszországban is utolérheti a rendszerkritikusokat.

Pénteken őrizetbe vettek egy újságírót Moszkvában. Annak ellenére, hogy nem tüntetésen tudósított, és nem kormánykritikus médiumnál dolgozik.

A történet azért érdekes, mert nem az orosz hatóságok fogták el, a Moszkva-barát Komszomolszkaja Pravda belorusz felületének a munkatársát, a belarusz állampolgár Gennagyij Mozsejkót hazájának a titkosszolgálata, a KGB vette őrizetbe, bár a Kreml egyelőre ezt nem erősítette meg és nem is cáfolta.

Annak fényében viszont, hogy 

  1. Minszk szakadatlanul kapcsolja le a rezsimmel kritikus portálokat,
  2. bebörtönzi az újságírókat Belaruszban,
  3. a belarusz hatóságok csak azért eltérítettek egy Ryanair-járatot, hogy elfogjanak egy disszidenst,

nem kizárható, hogy Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök bosszúszomja akár a baráti Oroszországban is utolérheti a „rendszer ellenségeit”. És akkor még nem beszéltünk az olimpiáról disszidált belarusz sportolókról

A Tavasz (Vjaszna) belorusz jogvédő szervezet szerint Mozsejkót Minszkbe hurcolták, ahol –  a Komszomolszkaja Pravda információi szerint – gyűlöletkeltés és a hatóságok megsértése címén vádat emeltek ellene, amiért akár három év börtönbüntetést is kaphat. 

Kérdés kérdést szül

Mozsejko ügye egy még zűrzavarosabb történetből ered. Nemrég napvilágot látott egy rajtaütésről készült felvétel, melyen a KGB civil ruhás emberei betörnek egy, ellenzékiséggel gyanúsított IT-menedzser, Andrej Zelcer otthonába. A házkutatásból tűzharc bontakozik ki, melyben az EPAM nemzetközi informatikai cég alkalmazásában álló Zelcer és egy KGB-s életét veszti. 

Az első kérdés, ami felmerül, hogy miért készítene egy rajtaütésről felvételt a KGB? Ez szokás náluk?

Csakhogy a videóban Zercel is szerepel, méghozzá a lakáson belülről látható, ahogy vadászpuskával várja a rá és feleségére törő titkosszolgálatosokat, akikről, mivel civil ruhában vannak, nem is feltétlenül kéne tudnia, hogy KGB-sek. 

Itt érdemes megállni egy pillanatra. Zelcert a belorusz állami média veszélyes terroristaként írja le, ehhez képest egy láthatóan szedett-vedett társaság érkezik lakásához, akiknél csak kézifegyver van, és a felvételek tanulsága szerint golyóálló mellényt sem vettek fel. Az egyik KGB-s meg is hal az akcióban.  

A vadász Zelcert egy rögzített kamera és a felesége veszi mobillal. Ezek a felvételek azonban nem kerültek nyilvánosságra, csak részletek belőle jöttek le belőle a sajtóban a nyilvánvalóan a hatóságok által összevágott videóban.

Így az sem látszik, hogy Zelcer elsütné a fegyverét, mellyel a hivatalos verzió szerint halálosan megsebesítette a lakásba behatoló egyik KGB-st.

Szakértők is kétségbe vonják ezt, különösen annak fényében, hogy ha már a Zelcerék által készített felvételek a hatóságok birtokába kerültek, miért nem látható, ahogy elsül az IT-menedzser fegyvere? 

Alább a tűzharc kibontakozása látható, ezen a linken pedig a teljes felvételt nézhetik meg. 

Egy hajszál választ el a gondolatrendőrségtől

Egyelőre nem tudni, hogy mi miatt szomjazott Zelcer vérére a minszki rezsim, bár vannak találgatások. Az egyik elképzelhető verzió szerint az IT-menedzsernek köze lehetett ahhoz a hacker-projekthez, melynek keretében az ellenzéki mozgalmak brutális leverésében részt vevő belügyi dolgozók, de még a KGB munkatársainak is nyilvánosságra hozták a személyes adatait

Nem véletlenül hordják el mindennek az IT-menedzsert a belorusz állami médiában, és hangzanak el olyan nyilatkozatok, melyek szerint „sajnálatos, hogy az ellenzékieket a törvény szerint próbálják kezelni”, utalva arra, hogy teljesen meg kéne őket fosztani minden emberi joguktól. 

Mozsejko bűne így az lehetett, hogy megkérdezte Zelcer egy iskolatársát az informatikus jelleméről. Nem meglepő módon pozitívan nyilatkozott róla, olyan embernek írta le, aki „kiáll az igazságért, és mindig lehetett rá számítani”. Ezt pedig a Moszkvában dolgozó újságíró papírra is vetette a Komszomolszkaja Pravda belorusz felületén, melyet

a cikk megjelenése után blokkoltak is a belarusz hatóságok. 

A lövöldözés nagy port kavart a kelet-európai országban, a közösségi felületeken sokan Zelcer mellett álltak ki, egyes kommentelők nemzeti hősnek nevezték a 32 éves, családos férfit. Lukasenka emberei azonban ezt sem vették jó néven, és vadászni kezdtek a kommentelőkre. A lövöldözést követő napokban mintegy száz embert vettek őrizetbe a Zelcert méltató és a hatóságokat ostorozó online kommentjeikért – társadalmi feszültség szításának és a hatóságok képviselőinek megsértésének vádjával. 

Az őrizetbe vett kommentelőket vallomástételre kényszerítették, melyet videóra vettek. A „bűnbánó elkövetőkről” készült felvételeket kormányközeli oldalak kezdték publikálni, amiket az őrizetesek bocsánatot kérnek „rosszindulatú” kommentjeikért, többen pedig azt vallják, hogy „fotelforradalmárként” érezték magukat elég bátornak a „szúros megjegyzésekhez”.

Ez már Moszkvának is sok

Bár Oroszország korántsem a sajtószabadság védelmezőjeként él a köztudatban, a Kreml közeli média hangadói berágtak Mozsejko állítólagos elfogásán. És ha ők szóvá teszik a dolgot, az azt jelenti: az orosz hatóságok sem örülnek.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy be is avatkoznak. 

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő belorusz belügynek nevezte Mozsejko állítólagos elhurcolását, és mivel belarusz állampolgár, az orosz diplomaták nem tudnak segítséget nyújtani neki.

Az Oroszország Újságírók Szövetsége és Margarita Szimonjan, a Kreml közeli RT főszerkesztője azonban nyíltan Mozsejko szabadon engedésére szólított fel, a kormánybarát Komszomolszkaja Pravda főszerkesztője pedig önkényességet emleget a belarusz újságíró ügyében. Hogy Minszk erről mit gondol az árulkodik, hogy a Lukasenka-rezsimhez közeli Telegram-csatorna, a Sárga szilvák (Zsoltije szlivi) a Komszomolszkaja Pravda főszerkesztőjét egyenesen „áruló patkánynak” nevezte.

(Meduza/Moscow Times/Komszomolszkaja Pravda/Nasztojascseje Vremja)

Rovatok