Index Vakbarát Hírportál

Éhségsztrájkba kezdett Szaakasvili

2021. október 5., kedd 13:01

Éhségsztrájkba kezdett a Georgiában bebörtönzött Miheil Szaakasvili volt georgiai elnök. A sztrájkot addig kívánja folytatni, amíg őt és híveit szabadon nem engedik − közölte Nika Gvaramija, a politikus védője.

Szeretném, ha tudnátok, hogy addig semmiképpen nem vetek véget az éhségsztrájknak, amíg engem és a miattam őrizetbe vett embereket el nem engedik. Ha kell, az életem végéig folytatom

− olvasta fel Gvaramija Miheil Szaakasvili üzenetét, és közölte: a volt elnök már előre elutasította az esetleges orvosi segítségnyújtást, ha adott esetben eszméletlenül találnák a cellájában.

Teja Culukiáni georgiai miniszterelnök-helyettes hétfőn arról beszélt, hogy az ország vezetése nem kívánja átadni Szaakasvilit Ukrajnának, hogy ott töltse le a börtönbüntetését. Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök egy vasárnapi interjújában pedig kijelentette, hogy Szaakasvili le fogja tölteni teljes börtönbüntetését, és csak büntetése letöltését követően térhet vissza Ukrajnába.

A georgiai ügyészség hétfőn közölte, hogy a volt államfő szeptember 29-én illegálisan lépte át Georgia határát, és a továbbiakban két georgiai állampolgár segítette őt, akiket időközben szintén őrizetbe vettek. A politikus nyolc év távollét után visszatért Georgiába a szombaton tartott helyhatósági választások miatt. A voksoláson a Georgiai Álom kormánypárt aratott győzelmet a szavazatok 46,65 százalékával.

A volt elnök korábban azt állította, hogy az október 2-i helyhatósági választások után a fővárosba, Tbiliszibe érkezik. Felszólította híveit, hogy a szavazás után vonuljanak a városok és falvak utcáira, és védjék meg az elért győzelmet. Garibasvili korábban már jelezte: Szaakasvilit hazaérkezése után azonnal letartóztatják.

Rovatok