Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index napi hírösszefoglalója, melyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

    Pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

  • Szerdán 30 438 új koronavírus-fertőzöttről számoltak be a török hatóságok, dacára annak, hogy az országban a felnőtt lakosság 73 százalékát mindkétszer beoltották már. A fertőzöttek száma legutóbb idén áprilisban volt ennyire magas. Szeptember közepe óta az esetszám 28 ezer és 30 ezer közt mozgott.

    Az új fertőzöttek mellett 228, a vírus miatt elhunyt emberről számoltak be a hatóságok.

    Fahrettin Koca egészségügyi miniszter kritikusnak nevezte a helyzetet, és azt kérte, hogy aki még nem tette, adassa be az oltást.

    Törökországban a Pfizer-, a Szputnyik V és a Sinovac-vakcinákkal oltották be az embereket, a legtöbb oltást a kínai vakcinából adták be.

  • Zajlik az oltási kampány ötödik szakasza Kárpátalján, eddig már több mint 300 ezer adag koronavírus elleni oltóanyagot adtak be − írja a Kárpáthír.

    Az eddig beadott 300 758 dózis vakcinából 181 240 volt első, 119 518 pedig második vakcina. A megyében egyébként 15 oltóközpont és 217 oltópont áll rendelkezésre az oltakozni vágyók számára.

  • Afganisztánban 1,6 millió felhasználatlan, koronavírus elleni vakcina szavatossága fog lejárni a közeljövőben, ezért minél hamarabb be kell adni ezeket a védőoltásokat – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Twitter-oldalán.

    A radikális iszlamista tálibok augusztusi hatalomátvétele óta jelentősen visszaesett a tesztelések és az oltások száma. A WHO nem említett erre vonatkozó pontos adatokat, ugyanakkor közölte, hogy partnerszervezetek segítségével tizenhat afgán tartományban igyekeznek javítani a statisztikákon – számolt be az MTI.

    Közölték azt is, hogy egészségügyi segélycsomagokat küldtek két kabuli kórháznak és a tartományi irodáiknak. A támogatás mintegy ötvenezer ember orvosi ellátására elegendő. Augusztus óta 360 afgán egészségügyi intézményt láttak el egészségügyi készletekkel, amelyek nagyjából 3,9 millió ember szükségleteit képesek fedezni.

    Ugyanakkor a WHO értesülései szerint a koronavírusos betegeket kezelő 37 klinikából kilenc zárt be szeptemberben. Az afgán egészségügyi ellátórendszer több ezer munkatársa hónapok óta nem kapott bért. Az Egészségügyi Világszervezet már korábban felhívta a figyelmet, hogy az afgán egészségügyi ellátórendszer az összeomlás szélén áll.

  • Legalább 89 háziállat koronavírus-tesztje lett pozitív Dél-Koreában az év első nyolc hónapjában – írja a Washington Post. Az ország mezőgazdasági minisztériuma szerint a legtöbb eset azután történt, hogy az állatok fertőzött emberekkel érintkeztek.

    Ez az első országos felmérés, amelyet ebben a körben készítettek, és a hatóságok azt várják tőle, hogy jobban megérthetjük, hogyan terjedhet a vírus állatról emberre és viszont.

    Azután kezdték az emberekkel élő állatok eseteit is listázni, hogy egy vallási intézményben több ember után egy macska is pozitív tesztet produkált.

  • Emlékeztető oltást javasolnak az egészségügyi dolgozóknak a francia egészségügyi hatóságok a BioNTech–Pfizer koronavírus elleni vakcinájából – adta hírül az MTI.

    Franciaországban a harmadik védőoltás kampánya szeptember elején kezdődött, de eddig csak a 65 éven felülieknek és a veszélyeztetetteknek, mintegy 18 millió embernek javasolták, hogy a BioNTech–Pfizer vakcináinak egy további adagjával növeljék a Covid–19-et okozó vírus elleni antitestek előállításának képességét. Az egészségügyi főhatóság most két nappal azután fogalmazta meg új ajánlását, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is emlékeztető oltást javasolt.

     A francia főhatóság nem zárta ki, hogy a harmadik védőoltás lehetőségét hosszú távon megnyitja a teljes lakosság számára, de úgy ítélte meg, hogy ez egyelőre még korai lenne. Az emlékeztető oltás beoltása valószínűleg a következő hónapokban mindenki számára szükséges lesz – hívták fel a figyelmet.

    Az új ajánlás, amelyet a kormány nem köteles követni, további 3,5 millió embernek nyitja meg a harmadik védőoltás lehetőségét. Az egészségügyi dolgozóknak egyébként már korábban kötelezővé tették a koronavírus elleni első két oltás felvételét.

    Az oltásra jogosult franciák 87 százaléka vette fel eddig legalább az első oltást, 85 százalékuk mindkét adagot. A nagyobb oltóközpontok országszerte bezártak, vakcinát az iskolákban, a háziorvosoknál és a gyógyszertárakban lehet még igényelni, miközben egyesével keresik fel és próbálják meggyőzni a még be nem oltott mintegy 3 millió idős vagy veszélyeztetett embert.

    A kormány szerdán megerősítette, hogy október 15-től a felnőtteknek csak a receptre felírt teszt lesz ingyenes, a 18 éven aluliak számára viszont bármilyen indok esetén ingyenes marad. A társadalombiztosításnak idén eddig 6,2 milliárd euróba kerültek a szűrések.

  • Szerdán 929 ember halálát jelentették be a koronavírussal összefüggésben Oroszországban. Korábban a legrosszabb érték 895 volt.

    A helyi operatív törzs emellett 25 133 új fertőzéses esetet is bejelentett, ami növekedést jelent az előző napi adatokhoz képest.

  • A litván kormány szerdán bejelentette, hogy 100 eurót fizetnének azoknak a 75 év felettieknek, akik  beadatják maguknak a vakcinát.

    Másként nem tudjuk meggyőzni őket, hogy beoltassák magukat

    – indokolta a lépést Ingrida Šimonytė miniszterelnök. Ha a parlament jóváhagyja a kormány javaslatát, akkor összesen 27 millió eurót fognak szánni arra, hogy díjazzák azokat a 75 év felettieket, akik novemberig beadatják a vakcinát.

    Ha ez segít legalább néhány embernek, hogy meghozza a helyes döntést és elkerülje a súlyos megbetegedést vagy a halált, akkor megtérül ez a befektetés

    – tette hozzá Šimonytė. Az akció részeként azokat az időseket is díjazhatják majd, akik már korábban beadatták a vakcinát. Ők viszont akkor kapják meg a 100 eurós összeget, ha március végéig beadatnak maguknak egy harmadik oltást.

    Litvániában a felnőtt lakosság 73 százalékát beoltották már, viszont pont az idősek közül még sokan nem kapták meg a vakcinát. A kormány adatai szerint 

    A 75 ÉV FELETTIEK HARMADA NEM KAPOTT MÉG OLTÁST, EZ AZ EGYIK LEGROSSZABB ADAT AZ EURÓPAI UNIÓBAN.

    A koronavírusban elhunytak kétharmada, 4965 fő ebből a korosztályból került ki.

  • Svájci szállodák, éttermek és munkahelyi étkezdék azt szorgalmazzák, hogy külön helyiségben szolgáljanak fel azoknak, akik be vannak oltva, mint azoknak, akik nincsenek – írta meg a The Local.

    Szeptember 13. óta az országban nem léphetnek be a vendéglátóipari létesítmények belső helyiségeibe azok, akiknek nincs oltási igazolásuk. A vendéglátósok azt kezdeményezik, hogy azokat is kiszolgálnák, akik nem rendelkeznek ilyen okmánnyal, de ők teljesen elkülönített terekben foglalhatnának helyet. 

  • Beszüntették az 1991-ben és annál később született emberek oltását a Moderna vakcinájával Svédországban, mivel a svéd egészségügyi hatóságok ritka mellékhatásokról értesültek ebben a korcsoportban – írja a Guardian. Közlésük szerint fiataloknál többek közt szívizomgyulladást és szívburokgyulladást is diagnosztizáltak a Moderna-oltás után.

    A hatóságok leszögezték, hogy nagyon ritka esetekben fordultak elő ezek a kórképek. A döntés értelmében 81 ezer embert, akik az első oltást a Modernából kapták, másfajta vakcinával fognak beoltani a második körben.

    A svéd hatóságok korábban már bejelentették, hogy a 12 és 15 év közöttieket kizárólag a Pfizer vakcinájával fogják oltani, holott júliusban a Moderna vakcináját is engedélyezték ebben a korcsoportban.

    Hogy az mRNS-alapú vakcinák (merthogy a Moderna mellett a Pfizer-nél is észlelték már ezt a jelenséget) miért okozhatnak ritka esetben szívizomgyulladást, egyelőre még nem tudni.

  • Roman Mikulec szlovák belügyminiszter a központi válságstáb szerdai ülése után kijelentette,hogy nagyobb rendőri védelmet biztosítanak az egészségügyi szakembereknek – írja a Paraméter. A belügyminiszter szerint azért van szükség az oltócsapatok, valamint a kórházi alkalmazottak védelmének megerősítésére, hogy ne érje őket verbális és fizikai támadás az oltást ellenzők részéről.

    Tény, hogy az egészségügyi szakemberek kapcsolatba kerülnek olyan emberekkel, akik fenyegetik őket, éppen ezért szükséges, hogy intézkedéseket foganatosítsunk, amelyek megakadályozzák ezeket az incidenseket

    – fogalmazott a miniszter.

    A központ válságstáb már el is fogadott néhány erre vonatkozó intézkedést, ezek közül néhánynak az alkalmazását azonnali hatállyal meg is kezdték. 

    A belügyminiszter szerint Hamran István, a nemrég kinevezett szlovák országos rendőrfőkapitány határozza meg, hogy mekkora kapacitást és erőforrást lehet az egészségügyi alkalmazottak fokozott védelmére fordítani, egyúttal más biztonsági erők, például a hadsereg és a pénzügyőrség segítségét is kérik. Az aktuális helyzetet az egészségügyi miniszterrel fogják figyelni.

    Roman Mikulec szerint nemcsak az egészségügyi személyzetre, hanem a közeli hozzátartozóikra is kiterjed majd a védelem. Kiemelte: fontos, ha bárki fenyegetve érzi magát, jelezze a rendőrségnek.

  • Felgyújtották egy koronavírusos nő autóját Ausztráliában, miután kiderült, hogy az ő megfertőződése miatt kellett bevezetni újra a korlátozásokat Dél-Ausztrália tagállam több városában. 

    A nő Mount Gambier-i háza mellett álló autóját helyi idő szerint kedden este 10 órakor gyújtották fel ismeretlenek. Ez idő alatt sem a nő, sem a gyermekei nem tartózkodtak a házban, mivel jelenleg Adelaide városában vannak karanténban.

    A támadás okát a hatóságok egyelőre hivatalosan nem állapították meg, de a helyiek szerint már hosszú ideje beszéltek arról a környéken, hogy a nő nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hová utazott az utóbbi időben – és végső soron ez vezetett a megfertőződéséhez és a lezárásokhoz.

    A nő korábban azt állította, hogy csak a szomszédos Victoria állam vidéki részeire utazott el, de most felmerült a gyanú, hogy elutazhatott Melbourne-be is. A hatóságok jelenleg is vizsgálják, hogy ez történt-e.

    Dél-Ausztrália rendőrfőnöke a gyújtogatással kapcsolatban arra szólította fel a lakosokat, hogy legyenek türelmesek és tartózkodjanak az önbíráskodástól.

  • Ismét sárga besorolásba került Kárpátalja megye, miután a kórházi ellátásra szorulók növekedési dinamikája lecsökkent 40,8 százalékra. A megye kedden még a narancsszínű listán szerepelt.

    Kárpáthír szerint a tegnapi nyolc helyett ma tizenegy régiót soroltak át a narancs zónába. Van, ahol a kórházi ellátásra szorulók aránya nőtt, van, ahol a friss fertőzöttek száma emelkedett.

  • Világszerte rengetegen halnak meg amiatt, mert nem jutnak hozzá az oltáshoz, pedig most már lenne elegendő vakcina, hogy mindenkit beoltsanak – mondta Maria Van Kerkhove, a WHO járványügyi szakértője a CNBC szerint. Kerkhove felidézte, hogy 56 országban nem sikerült elérni szeptember végéig azt a WHO által kitűzött célt, hogy legalább a lakosság tíz százalékát oltsák be a koronavírus ellen.

    Összetört a szívünk, hogy ezt a célt nem sikerült elérni [...] Meg kell hogy mondjam, ha megfelelően használtuk volna fel azt a hatmilliárd vakcinát, amelyet eddig beadtunk, akkor nagyon, nagyon más lenne most a helyzet

    – mondta, miközben arra is figyelmeztetett, hogy koronavírusban már majdnem ötmillió ember halt meg a legfrissebb adatok szerint. Maria van Kerkhove hangsúlyozta: az oltást mindenki számára elérhetővé kell tenni. Annak, hogy ez eddig nem történt meg, az az eredménye, hogy

    szükségtelenül halnak meg emberek

    – fogalmazott a szakértő.

    A vakcinák eloszlását már korábban is rengetegen kritizálták, mivel a nyugati államok egyre több oltóanyagot halmoznak fel, miközben az elmaradott országokban még mindig nagy hiány van belőlük. A WHO szerint Afrikában például a kontinens 54 országa közül csak tizenötben sikerült a lakosság tíz százaléknál nagyobb részét beoltani. Mindeközben rengeteg országban csak a lakosság két százaléka vagy annál is kevesebben kapták meg mindkét oltást,

    KÉT AFRIKAI ORSZÁGBAN PEDIG EGYÁLTALÁN NEM ADTAK MÉG BE VAKCINÁT A KORONAVÍRUS ELLEN.

    A WHO vezetője többször is arra szólította fel a nyugati államokat, hogy a harmadik oltás beadása helyett inkább arra törekedjenek, hogy minden országban beadhassák legalább az első oltást. Nemrég António Guterres ENSZ-főtitkár is „ocsmányságnak” nevezte az egyenlőtlen vakcinaelosztást.

  • Elővigyázatosságból bezártak egy oltóközpontot az észak-olaszországi Campobassóban. A Franciaországgal határos Liguria régióban a heves esőzések miatt több település is víz alá került, és gyakori a sárcsuszamlás.

    A természeti katasztrófáról részletesen itt olvashatnak:

  • Az orvosoknak kell hinni az oltakozás ügyében, nem pedig azoknak, akik úgy tesznek, mintha mindent tudnának, de soha egyetem közelében sem jártak − jelentette ki Zlatibor Lončar szerb egészségügyi miniszter. A tárcavezető hozzátette:

    ha más betegségek gyógyítását illetően az emberek hisznek az orvosoknak, akkor azt is el kell nekik hinniük, hogy az orvosok tudják, hogyan előzhetők meg a fertőzések.

    Az orvosok pedig azt mondják, hogy a koronavírus ellen vakcinával kell védekezni, azaz mindenkinek be kell oltatnia magát − jelentette ki a miniszter.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 7190-nel 974 179-re, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 51-gyel 8481-re nőtt − számolt be az MTI.

  • A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tájékoztatta „Erdély gyermekeit és családjaikat, valamint az egészségügyben dolgozó kollégákat, hogy a koronavírus-járvány negyedik hullámára való tekintettel az önkéntes orvoscsoportjuk októberre tervezett útját lemondják” – áll a Székelyhon szerkesztőségéhez eljuttatott közleményben. Azt írták: végtelenül sajnálják, hogy le kell mondaniuk az utat, de nem szeretnék a segítségnyújtás által veszélynek kitenni a családokat, gyermekeket.

    Egyértelműen nem magunkat féltjük, hiszen önkénteseink – az orvostól az asszisztensen át a gépkocsivezetőig – valamennyien be vannak oltva kétszer is, néhányan már a harmadik védőoltásukat is megkapták. Azokat féltjük, akik nincsenek beoltva

    – szögezték le, majd hozzátették: azokat a gyermekeket, akiket korábban megvizsgáltak, továbbra is át tudják szállítani Magyarországra műtétekre, a járványügyi szabályok betartása mellett. Arra is kérték az embereket, hogy aki nem tette meg, adassa be az oltást:

    Az Európai Unióban a kórházak intenzív osztályán fekvő betegeknek csak valamivel több mint nyolc százaléka olyan, aki korábban megkapta a védőoltást, és közel 92 százalék oltatlan: ennél a ténynél semmi nem mutatja jobban az oltás életmentő fontosságát!

    – idézi Edvi Pétert, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vezetőjét a közlemény.

  • A Pfizer bejelentette, hogy a vakcina hatékonyságvizsgálata miatt egy város teljes, 12 év feletti lakosságát be fogják oltani Brazíliában – írja a Guardian.

    A vizsgálatot a Parana állambeli Toledóban fogják végrehajtani, amelynek népessége 143 ezer fő. A céggel együttműködik a brazil Nemzeti Oltási Program, a helyi egészségügyi hivatal, a város kórháza és az állami egyetem.

    Az a cél, hogy élőben vizsgálhassák a vírus viselkedését.

  • Ismét kötelezővé válik a maszkhasználat Románia azon településein, ahol az ezer lakosra eső koronavírusos betegek száma az utóbbi 14 napra számítva meghaladja a hatot − írja Krónika.

    Az egészségügyi tárca közleménye szerint azok a személyek, akik a velük egy háztartásban élőkkel közös tevékenységet végeznek a szabadban, mentesülnek a szabadtéri maszkviselés alól.

  • Az Air New Zealand nemzetközi járataira februártól csak teljesen beoltott utasok szállhatnak fel – adta hírül a Reuters.  

    Az ország azt tervezi, hogy újra megnyitja határait jövő év elején. Új-Zélandon 2020 márciusa óta van beutazási tilalom mindenkivel szemben, aki nem helyi állampolgár.

    Szeptemberben a Qantas, Ausztrália legnagyobb légitársasága jelentette be, hogy csak oltási igazolással rendelkező utasokat szállít.

  • Az elmúlt 24 órában 331-en haltak meg koronavírus-fertőzésben Romániában, amire eddig nem volt példa. Az országban ezenfelül kedden 14 744 új fertőzöttet is regisztráltak, ami különösen soknak számít annak fényében, hogy hetvenezer tesztet végeztek, 

    ez ugyanis húszszázalékos pozitivitási arányt jelent, ami rendkívül magasnak számít.

    Kórházban is egyre több embert kell kezelni, a legújabb adatok szerint 14 569-re taksálják a számukat, és közülük négyszázan kiskorúak. 1513-an vannak intenzív osztályon. Hivatalosan összesen 89 770 koronavírus-fertőzött van az országban, de a gyakorlatban a szám ennél is magasabb lehet.

    Klaus Iohannis államfő szó szerint katasztrofálisnak nevezte a jelenlegi egészségügyi helyzetet.

    Az országban olyan rossz a helyzet, hogy kedden nemzetközi segítséget kértek a járvány elleni küzdelemben.

  • A napi esetek száma hetven százalékkal, napi több mint kétezerre ugrott fel az elmúlt héten Lengyelországban – írja a Guardian

    Ez az adat egy villogó vörös lámpa. Ez az utolsó pillanat, amikor még oltathatunk, mert nyilvánvaló, hogy a negyedik hullám erősödik, méghozzá azokon a helyeken, ahol a beoltottak aránya alacsony

    – nyilatkozta Waldemar Kraska, az egészségügyi miniszter egyik helyettese.

    A politikus megjegyezte, hogy korlátozások bevezetését nem tervezik, ha mégis, akkor csakis célzottan, települési szinten.

  • Dárdai Pál vezetőedző csapatánál, a Hertha BSC-nél fizetniük kell a PCR-tesztekért azoknak a labdarúgóknak, akik nem kaptak koronavírus elleni védőoltást. Fredi Bobic sportigazgató közölte, a játékosok több mint kilencven százaléka megkapta már a vakcinát, ráadásul kényszer nélkül, kizárólag saját meggyőződéséből. Hozzátette: azoknak viszont, akik nincsenek beoltva, saját maguknak kell fizetniük a vizsgálatok költségeit.

    Egy PCR-teszt mintegy hetven euróba (25 ezer forintba) kerül.

    A Bundesliga előírásai alapján a kluboknak hetente kétszer kell tesztelniük a játékosaikat, a Herthánál azonban – amelynél az előző szezonban kiugró volt a fertőzöttek száma, még karanténba is került a csapat – hetente akár hatszor is végezhetnek szűrést. A Hertha hét fordulót követően 6 pontjával a 14. helyet foglalja el a tabellán.

  • Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 929-en haltak meg koronavírus-fertőzés következtében a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb szám a járvány kezdete óta.

    Ezzel a halálos áldozatok száma 212 625-re nőtt. A nem véglegesített halálozási ráta 2,77 százalék – írja az MTI. 

    Az igazolt fertőzöttek száma 25 133-mal 7 662 560-ra emelkedett. A napi növekmény 0,33 százalék, az új esetek 8,7 százaléka volt tünetmentes. Az országban 671 035 aktív esetet tartanak számon. A felépültek száma 19 841-gyel 6 778 900-ra nőtt.

    Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 194,5 millió, az elmúlt napon pedig 443 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 356 769 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

  • A szabadkai kórházban négyszer annyi az új beteg, mint aki meggyógyult, írta a Pannon RTV. Az egészségügyi intézményben 85 embert kezeltek koronavírus-fertőzéssel, 11 páciens állapota súlyos.

  • A koronavírus-járvány negyedik, delta-hullámának visszavonulását jelzik az adatok Izraelben – írja az MTI.

    A kedden elvégzett nagyjából 115 ezer tesztből 2502 volt pozitív az országban, ami 2,32-es pozitivitási arányt jelent, márpedig legutóbb július végén volt ennél alacsonyabb az érték, sőt szeptember elején a 8 százalékot is meghaladta a mutató. A 9,4 milliós országban eddig 1 297 726 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok a járvány kezdete óta.

    A súlyos esetek száma is 600 alá esett szerdára – augusztus közepe óta először.

    Jelenleg 35 876 aktív esetet tartanak számon Izraelben, közülük 705-en vannak kórházban, 487 súlyos eset van, 190-en pedig lélegeztetőgépen vannak.

    Egyértelmű a fertőzöttek és a betegek számának csökkenése, és ha ez a tendencia a jövő héten is folytatódik, akkor Izraelben véget ér a negyedik hullám

    – mondta Nachman As professzor.

  • Szlovákiában csaknem kétezer új fertőzöttet azonosítottak kedden, írta az ujszo.com. A Covid–19 kórban és szövődményeiben heten lelték halálukat az utóbbi 24 órában.

  • Ukrajnában 12 662 új koronavírusos esetet regisztráltak az utóbbi 24 órában, írta a karpatalja.ma. A Covid–19 és szövődményei 320 beteg életét követelték kedden. Kárpátalján 141 újabb esetet jegyeztek fel.

  • Tavaly óta tudni lehet, hogy a koronavírus-fertőzés jelei a lábujjon is kimutathatók, csak azt nem, miért. Most már tudni vélik a tudósok. 

    Eddig leginkább a gyerekeknél és a tizenéveseknél fordult elő az úgynevezett „Covid-lábujj” viszkető kiütések, duzzanatok, elszíneződés és hólyagok formájában – írja a BBC

    A vér- és bőrvizsgálatokon nyugvó legfrissebb tanulmány szerint a tüntetek azért alakulnak ki, mert a koronavírus hatására működésbe lép az immunrendszer.

    Egész specifikusan a felelősek az I. típusú interferonok (ezek olyan fehérjék, melyeket a patogének által megtámadott sejtek bocsátanak ki, és akadályozzák a vírus RNS-ének vagy DNS-ének a másolását), valamint egy antitesttípus, amely tévesen a vírus mellett egészséges sejteknek és szöveteknek is nekimegy. Mellettük a hajszálereket kibélelő sejtek is szerepet játszanak – teszi hozzá a Párizsi Egyetem tanulmánya. 

    A bőrelváltozás egyes esetekben akár hónapokig is eltarthat, miközben a fertőzés más tünetei egyáltalán nem jelentkeznek. Mindazonáltal az esetek nagy többségében ez a tünet magától megszűnik, másoknál viszont kezelést igényel. 

    A Covid-lábujj az első hullámban fordult elő sokszor, de mivel azóta sokan beoltatták magukat, vagy átestek a fertőzésen, csökkent az ilyen típusú tünetek száma. 

  • Ukrajnában több mint százezer oltást adtak be hétfőn. A vakcinát kapottak csaknem fele már a második dózisát vehette föl, írta a karpatalja.ma. A februári oltási kampány kezdete óta 7,2 millió embert élt a vakcina lehetőségével a 42 millió lelket számláló országban.

Rovatok