Index Vakbarát Hírportál

Korrupciós ügy miatt házkutatást tartottak az osztrák kormánypárt székházában

2021. október 6., szerda 11:55 | aznap frissítve

Házkutatásokat tartottak szerdán a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) bécsi székházában és a kancellári hivatal épületében – jelentette az MTI. 

A rendőrségi akciók Sebastian Kurz kancellár szóvivőjének, sajtófőnökének és tanácsadójának az ÖVP-székházban található irodáit érintették.

A Kurier tudomása szerint a három, korrupciós gyanúba keveredett tisztviselő otthonát is meglátogatták a hatóságok. 

A rendőrség a pénzügyminisztériumban is kutakodott, olyan ügyekben a tárca vezetője szerint, melyekhez neki semmi köze, mert hivatali ideje előtt történtek. 

Osztrák sajtóhírek szerint a házkutatások a kormány politikai hirdetéseivel kapcsolatos legújabb vádakkal vannak összefüggésben. Az illetékes korrupció-ellenes hatóság további részleteket ígért a nap folyamán. 

Az APA osztrák közszolgálati hírügynökség információi szerint arról van szó, hogy az Österreich nevű napilapban kozmetikázták a közvélemény-kutatásokat kormányzati vagy pártpénzek ösztönző hatására. 

A SZLOVÉNIAI EU-CSÚCSON TARTÓZKODÓ SEBASTIAN KURZ KANCELLÁRT PEDIG AZZAL GYANÚSÍTJÁK, HOGY SZEMET HUNYT A KORRUPCIÓS ÜGYLET FELETT, DE AKÁR JÓVÁ IS HAGYHATTA. 

Korábbi sajtóértesülései szerint a gyanú hűtlen kezelés, megvesztegetés és kenőpénz elfogadása, elsősorban az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatási adatok manipulálása érdekében. Ezeket a hirdetéseket a gyanú szerint a pénzügyminisztérium fizette, és a vádak szerint kizárólag az ÖVP pártpolitikai érdekeit szolgálták.

Az ügyészség a fent nevezetteken túlmenően nyomozást folytat Sophie Karmasin közvélemény-kutató, az ÖVP által delegált egykori családügyi miniszter, Thomas Schmid, a pénzügyminisztérium volt államtitkára, a Nemzeti Vagyonkezelő Holding egykori elnöke (ÖBAG), valamint Wolfgang és Helmuth Fellner, az Österreich médiacsoport tulajdonosai ellen.

A gyanú szerint a szóban forgó hirdetések és média kooperációs megegyezések értéke 1,3 millió euró (közel 470 millió forint) volt.

A tartalmak és ezek megjelentetésének időpontja miatt érintett az ügyben a médiacsoport szerkesztősége is, amely ellen a vád: a közvélemény befolyásolása „kozmetikázott” közvélemény-kutatási adatokkal.

A házkutatás azonban nem érte váratlanul az ÖVP-t: napok óta emlegetik, belengetve, hogy a szerintük alaptalan vádaskodásra épülő nyomozáshoz hamarosan – a ma bekövetkezett – razzia fog párosulni. Mi több, ostorozták a sajtót azért, hogy állítólag már két hete nyílt titok volt a rendőrségi akció – írja mások mellett az ORF.

Az ellenzék, élén Ausztria Szociáldemokrata Pártjával viszonylag nyugalommal konstatálta a házkutatásokat, azt hangoztatva, hogy ez is bizonyítja: Kurz köreiben burjánzik a korrupció. 

Rovatok