Index Vakbarát Hírportál

Megint Észak-Írország miatt fő a politikusok feje

2021. október 6., szerda 13:52

Diplomáciai feszültség keletkezett London és Washington között, Belfast miatt. A múlt hónapban Joe Biden Boris Johnson brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén aggodalmát fejezte ki az Észak-Írország s Írország közötti határkérdés miatt. Az amerikai elnök megjegyezte: roppant sok időt és erőt fordított Washington a békefolyamatra, írta az Independent.

Korábban London egyoldalúan felfüggesztette a Brexit-egyezményben rögzített, úgynevezett északír protokoll betartását. Észak-Írország az ír-északír határ szabad átjárhatósága érdekében bent maradt az EU vámuniójában és egységes piacán, miközben Nagy-Britannia önálló vámrezsim alá került. A brit hatóságoknak az EU ügynökeként kellene elvégezniük a vám- és egyéb ellenőrzéseket az Ír-tengert átszelő áruk esetén.

A brit Brexit -ÜGYI miniszter figyelmeztette az amerikai elnököt, hogy maradjon ki az Észak-Írországot érintő Brexit tárgyalásokból, jelezve, Biden nem több, mint egy érdeklődő megfigyelő.

Lord Frost azt mondta: a határkérdést mi döntjük el, s úgy egyezkedünk az Európai Unióval, ahogyan mi szeretnénk. A miniszter korábban azzal fenyegetőzött, hogy segítségül hívja a Brexit Észak-Írországot érintő 16. cikkelyét, amely az egyezmény kulcsfontosságú részeit felfüggesztené fel, így érintené az úgynevezett északi protokollt is.

Rovatok