Index Vakbarát Hírportál

András herceg mégis megúszhatja a szexuális erőszak vádját?

2021. október 7., csütörtök 12:24

A herceg ügyvédei megkapják annak a megállapodásnak a szövegét, amelyet állítólag a szexuális ragadozó Jeffrey Epstein kötött 2009-ben azzal a nővel, akit 20 évvel ezelőtt - még kiskorúként - kiközvetített" András hercegnek és aki most perli a brit királyi sarjat.

András hercegnek engedélyezik, hogy betekintsen az ügy egyik hétpecsétes titokként kezelt dokumentumába, amely ügyvédei szerint a szexuális erőszak vádjának ejtéséhez vezethet. A per amerikai bírója ugyanis engedélyezte, hogy a védőügyvédek belenézzenek abba a megállapodásba, amelyet a gyerekmolesztálásért már 2019-ben őrizetbe vett Jeffrey Epstein kötött Virginia Giuffre-val, azzal a most 38 éves amerikai nővel, aki azt állította, hogy 17 évesen Epstein és kerítője szexuális szolgáltatásokra közvetítette ki a gazdag vállalkozó befolyásos barátainak, köztük András hercegnek. A nő szerint a brit királyi család tagjával legalább három alkalommal, Epstein különböző helyeken lévő luxusvilláiban, került szexuális kapcsolatba.

York hercege mindvégig tagadta a vádakat.

 Virginia Giuffre ügyvédei szerint az ügyet érdemben nem befolyásolja a bíró mostani döntése, hogy betekintésre átadta a megállapodást. Egészen másként vélekednek azonban András herceg jogászai. Ők azt állították már a legutóbbi előzetes meghallgatáson, hogy az Epsteinnel kötött külön megállapodással a nő gyakorlatilag lezárta az egész jogi procedúrát.

A herceg ügyvédeinek érvelése szerint a 2009-ben aláírt megállapodás olyan kárpótlást tartalmaz a korábban kiskorúként molesztált nőnek a szexuális fenevad Epstein részéről, amelyért 

cserébe Virginia Giuffre lemond arról, hogy bárkit megvádoljon azok közül, akik a milliárdos kerítőhálózatának "haszonélvezői" voltak.

Persze az egyezség pontos szövege jelenleg még bizalmas.

Az egész ügyet akkor kezdték el felgöngyölíteni, amikor 2019 nyarán az FBI letartóztatta a milliárdos vállalkozót, akit szexuális célú, kiskorúak kárára elkövetett emberkereskedelemmel és bűnszövetkezetben való részvétellel vádoltak. Azonban egy hónappal a letartóztatása után Epstein furcsa körülmények között öngyilkos lett a cellájában. Egy évvel később, hosszas nyomozás után, letartóztatták a szexuális fenevad kerítőjét, barátnőjét, közeli bizalmasát is. 

Ghislaine Maxwellt azzal vádolják, hogy éveken át ő hajtotta fel a kiskorúakat Epstein partijaira.

A milliárdos halála után az 58 éves nő lett az ügy koronatanúja és/vagy fő vádlottja. 

Robert Maxwell brit sajtómágnás lánya még az 1990-es évek elején ismerkedett meg Epsteinnel, és bár romantikus kapcsolatuk nem tartott sokáig, a férfi haláláig különösen szoros viszonyban maradtak.  

A vád szerint Maxwell először az áldozatok  bizalmába férkőzött , vásárolni és moziba vitte őket, majd a bizalmukat kihasználva arra kényszerítette a kiskorú lányokat, hogy a milliárdossal, vagy esetleg mindkettőjükkel, illetve Epstein befolyásos barátaival bújjanak ágyba. Egyikük, a 16 évesen beszervezett  Virginia Giuffre állította aztán , hogy  Maxwell játszotta őt Epstein kezére , és ő utasította arra is, hogy szexeljen olyan ismert, gazdag emberekkel, mint például II. Erzsébet királynő fia, András yorki herceg.

(Borítókép: András herceg Londonban 2017. augusztus 4-én. Fotó: Richard Heathcote / Getty Images)

x

Rovatok