Index Vakbarát Hírportál

Lemondani készül a CDU éléről Armin Laschet, baloldali kormánya lehet Németországnak

2021. október 7., csütörtök 20:23

Folytatódnak a német koalíciós tárgyalások és minden jel arra utal: szociáldemokrata vezetésű kormánya lesz Németországnak. 

A szeptember végi szövetségi parlamenti választáson győztes Német Szociáldemokrata Párt (SPD), élén a nagy valószínűséggel a következő német kancellárral, Olaf Scholz-cal,  kormányalakítási tárgyalásai a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP).

Angela Merkel távozó kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és állandó szövetségese, az bajor Keresztényszociális Unió (CSU) népszerűsége a CDU-elnök Armin Laschetével arányosan, az SPD-é pedig növekszik. 

Így, mivel az SPD hajszállal verte meg a CDU/CSU-t a választáson, a Zöldek és az FDP tölthetik be a királycsináló szerepét. A három párt szövetségét, tehát az SPD, Zöldek és FDP együttesét egyébként közlekedésilámpa-koalíciónak nevezik. 

Az SPD, a Zöldek és az FDP vezetői már mind egyeztettek külön-külön egymással, de közös hármas megbeszéléseket csak csütörtökön kezdték meg a kormányalakításról. Az SPD vasárnap jelezte, hogy készen áll a koalícióra a két kisebb párttal.

Armin Laschet pedig belebegtette lemondását azzal, hogy kezdeményezte a CDU egy különleges kongresszusát, melyen – szavai szerint – megtárgyalják a párt jövőjét és újraszervezését. A Merkelt váltó CDU-vezér személyes kudarcként élte meg pártjának történelmi vereségét. 

Rovatok