Index Vakbarát Hírportál

Mentális kiégés játszhatott szerepet kilenc amerikai tengerészgyalogos halálában

2021. október 7., csütörtök 11:06

Egy friss vizsgálat eredménye szerint a parancsnokság mentális kiégése is szerepet játszhatott abban a tavaly nyári balesetben, amelyben kilenc amerikai tengerészgyalogos veszítette életét.

Kalifornia partjainál 2020. július 30-án, gyakorlatozás után egy 26 tonnás kétéltű harcjármű süllyedt el, miután karbantartási hibák miatt víz kezdett szivárogni a hajótestbe, a jármű elhagyására azonban későn adták ki a parancsot. A tragédia okaiként korábban „emberi és technikai hibák” együttesét jelölték meg, a megállapítás szerint elkerülhető lett volna a baj. 

A Washington Post tudósítása szerint egy friss vizsgálat zárult most le az ügyben, amely szerint a parancsnokság „nem tudott lépést tartani a velük szemben támasztott növekvő követelményekkel” a koronavírus-járványhelyzet, az Iránnal való konfliktus és Donald Trump akkori elnök déli határ menti militarizációs törekvéseinek árnyékában. 

A jelentés nem mentesítette a tisztviselőket a mulasztás ténye alól, inkább azt vizsgálta, hogy egy katonai vezetőt milyen egyéb tényezők befolyásoltak a döntések meghozatalakor. 

Az eset után számos tengerésztisztet eltávolítottak a pozíciójából, köztük Robert Castellvi vezérőrnagyot, aki annak idején a kaliforniai Camp Pendleton első tengerész hadosztályának volt a parancsnoka. A haditengerészet nyomozója, Christopher Sweeney ellentengernagy most azt is megállapította, hogy a USS Somerset akkori parancsnoka, Dave Kurtz haditengerészeti kapitány „nem teljesen értette a kommunikációs útvonalakat” a hajó és az akcióban részt vevő tengeri járművek között. A kapitány egyelőre nem kommentálta az állásfoglalást.

Rovatok