Index Vakbarát Hírportál

Brexit: változás jöhet Észak-Írország helyzetében

2021. október 7., csütörtök 13:53

Az Európai Unió új javaslatokkal áll elő Észak-Írország helyzetének a rendezésére – írja a BBC.

Maros Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke egy dublini rendezvényen jelentette be, hogy az EU a jövő héten új felvetéseket fog ismertetni. Az EB-alelnök azt mondta, hogy

reményei szerint még októberben tárgyalások kezdődhetnek ezekről.

Az Írország és Észak-Írország közti szárazföldi határ kérdése már év eleje óta a legsúlyosabb probléma az írek számára, amelyet a Brexit eredményezett. Emiatt törtek ki zavargások az íreknél tavasszal.

A felek korábban az úgynevezett északír protokoll betartásában egyeztek meg. Ennek részeként Észak-Írország az ír-északír határ szabad átjárhatósága érdekében bent maradt az EU vámuniójában és egységes piacán, miközben az Egyesült Királyság önálló vámrezsim alá került. A brit hatóságoknak ezáltal az EU ügynökeként kellene elvégezniük a vám- és egyéb ellenőrzéseket az Ír-tengert átszelő áruk esetén.

Maros Šefčovič a közeljövőben terítékre kerülő javaslatokról azt mondta, hogy azokat nem ultimátumszerűen szeretnék beterjeszteni a britek számára, de azt megelőlegezte, hogy mindkét félnek „ki kell majd lépnie a komfortzónájából” a tárgyalások idején. 

Rovatok