Index Vakbarát Hírportál

EU-s pénzből vernek bevándorlókat a horvát, a román és a görög határon

2021. október 7., csütörtök 12:16

Több európai uniós tagállam is erőszakos és törvénytelen módon toloncolja vissza az illegális bevándorlókat a határok mentén – derült ki a Lighthouse Reports nonprofit szervezet által folytatott vizsgálatból.

A civil szervezet – amely a német  Der Spiegel, az SRF Rundshau és az ARD partnerségével végzett nyomozást – képeket és felvételeket közölt arról, hogy a horvát, román és görög határon durván bántalmazták a bevándorlókat.

A legtöbb esetben mindezt maszkot (balaklavát) viselő emberek követték el, akik a helyi rendőrség tagjai voltak,

AKIKET TÖBBEK KÖZT AZ EURÓPAI UNIÓ HATÁRVÉDELEMRE SZÁNT FORRÁSAIBÓL FINANSZÍROZNAK. 

Horvátországban idén júniusban készítettek videót arról, hogy bosnyák határon a rohamrendőrök gumibottal verik az afgán és pakisztáni származású menekülteket és beüldözik őket a Korana folyóba.

Menjetek Boszniába!

– kiáltotta egyikük eközben. Utólag az bántalmazott bevándorlókat is megkérdezték, ekkor mondták el, hogy honnan érkeztek, valamint azt is, hogy csak menedékkérelmet szerettek volna benyújtani akkor, amikor a bántalmazás történt.

Gyakran láttam megvert, sérült, véres embereket [...] voltak köztük kiskorúak, 16 évesek is. És voltak még ennél is fiatalabb gyermekek, bár őket nem bántalmaztak. 

– ezt már egy bosnyák tisztviselő mondta a határ közelében uralkodó helyzetről. Az illető szerint a maszk viselése mellett a horvát rendőrök azt az azonosítójelzést is levették az egyenruhájukról, ez pedig a határnak mind a horvát, mind a bosnyák oldalán illegális.

Jelena Sesar, az Amnesty International európai irodájának kutatója azt mondta az Independentnek a történtekről, hogy az egyenruhák és eszközök alapján egyértelmű, hogy a rohamrendőrök hajtották végre ezt az akciót. Hozzátette: az Európai Bizottság továbbra sem foglalkozik érdemben ezekkel az esetekkel, miközben arra is utalt, hogy

Horvátország júliusban 14 millió eurót kapott határvédelemre az Európai Bizottságtól.

A Lighthouse Reports Görögországból is számos visszatoloncolásról gyűjtött anyagot. 2020 márciusa óta 635 ilyen alkalmat videóztak le, ezek közül 15-öt hajtottak végre maszkot viselő határőrök.  Egy alkalommal, Kosz szigetén egy bevándorlókat szállító csónak kikötésekor ők is gumibottal verték az embereket, majd a vízbe is belelőttek figyelmeztetésképp. Romániában is sor került hasonló incidensekre, ott elsősorban a szerb határon számoltak be menedékkérők arról, hogy bántalmazták őket a rendőrök.

Catherine Woollard, a Menekültek és Számkivetettek Európai Tanácsa (ECRE) vezérigazgatója arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy alkalmazzanak retorziókat azokkal szemben, akik „törvénytelen és erkölcsileg visszataszító módon” bánnak a menedékkérőkkel. 

A horvát rendőrség a történtekre reagálva azt nyilatkozta, hogy vizsgálják a felvételeket és egy szakértői csapatot is a helyszínre küldenek. A görög és román hatóságok egyelőre nem reagáltak a történtekre. 

Rovatok