Index Vakbarát Hírportál

Két hónappal a kinevezése után meg is bukott Peru miniszterelnöke

2021. október 7., csütörtök 06:02

Lemondott a perui miniszterelnök szerdán, alig több mint két hónappal kinevezése után – közölte az ország elnöki hivatala.

Bár Pedro Castillo elnök a bejelentésében nem indokolta Guido Bellido lemondását, a Castillo vezette baloldali Perú Libre (Szabad Peru, PL) párt radikális szárnyából érkezett Bellido hivatali ideje alatt többször szembekerült az ellenzéki többségű törvényhozással.

Az El Comercio című perui újság szerint Bellido konfliktusba került több miniszterrel is, egyebek között Óscar Maúrtuával, a külügyi tárca vezetőjével, a Reuters hírügynökség pedig megjegyezte, hogy a befektetők többször aggodalmuknak adtak hangot Bellido radikalizmusa miatt.

Peruban június 6-án tartottak elnökválasztást, amelyen Castillo legyőzte Keiko Fujimorit, a Népi Erő (Fuerza Popular, FP) nevű jobboldali párt elnökjelöltjét. A győztes kihirdetése mindazonáltal másfél hónapot késett, mert a választási ügyekben illetékes törvényszéknek egy sor panaszt kellett kivizsgálnia.

Bellidót július 29-én iktatták be hivatalába, egy nappal Castillo beiktatása után.

Az új kormány hatalmas kihívások előtt áll, nem pusztán a koronavírus-járvány okozta óriási nehézségekkel - beleértve a gazdasági visszaesést - kell megküzdenie, de meg kell fékeznie az ország központi részein aktív, Fényes Ösvény nevű maoista lázadószervezetet is.

Rovatok