Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 190 embert szabadítottak ki az emberrablók karmai közül Nigériában

2021. október 8., péntek 08:32

A nigériai biztonsági erők 187 túszt szabadítottak ki csütörtökön (október 7.) fegyveres bűnbandák fogságából az ország északnyugati Zamfara államának különböző részein tartott razziákban – adta hírül az MTI.

A helyi sajtó arról számolt be, hogy 

az emberrablók több mint ötven napig tartották fogva a túszokat, a kiszabadultak egyike szerint a fogság alatt 17-en éhen haltak a társai közül.

Az Index beszámolt róla, hogy Nigéria északi és középső részein az elmúlt két évben elharapódzott a szervezett bűnözés, rendszeresek a tömeges emberrablások, különösen igaz ez Zamfara államra. A térségbe aktív a rettegett Boko Haram nevű iszlamista terrorszervezet, de számos más csoport rabol el gyerekeket, diákokat, külföldieket azért, hogy váltságdíjat követeljenek értük.

Éppen ezért 

szeptember elején katonai művelet indult a bűnözés visszaszorítására az államban, a hatóságok hetek óta blokkolják a távközlést, hogy megzavarják a bűnbandák közti kapcsolattartást.

A szomszédos államok - Kaduna, Sokoto és Katsina - attól tartanak, hogy a fegyveres csoportok átteszik a székhelyüket a területükre.

Hírügynökségek helyi lakosokra hivatkozva csütörtökön arról számoltak be, hogy fegyveres támadók két nappal korábban 18 embert öltek meg egy zamfarai faluban, továbbá gépkocsikat és boltokat gyújtottak fel. 

Rovatok