Index Vakbarát Hírportál

Greta Thunbergnek nem elég zöldek a pártok

2021. október 9., szombat 11:49

A svéd klímaaktivista szerint a szavazás önmagában kevés, ki kell menni az utcákra. A zöldpárt próbálkozásait is elutasítja, pedig a programpontokban erős ígéretek szerepelnek.

A német választások előtt, szeptember 24-én Greta Thunberg svéd klímaaktivista vezetésével klímasztrájkba kezdtek a világ nagyvárosaiban. Thunberg a szeptember 26-ai németországi választások apropóján utazott Berlinbe, ahol a vasárnapi fő eseményen elmondta, szerinte egyetlen német politikai párt sem nyújt kiemelkedő teljesítményt a klímaválság elleni küzdelemben.

Thunberg kiemelte, hogy nem tesznek eleget a németországi pártok a klímaválság megoldásának, még a Párizsi Megállapodásban foglaltakat sem képesek betartani

 – hangzott el mindez a Bundestag előtt.

A svéd aktivista, aki pénteki iskolai sztrájkjaival világméretű ifjúsági klímamozgalmat indított el, csípős megjegyzésével a német Zöldeknek szúrt oda, ugyanis ők azzal kampányoltak, hogy egyedüli zöldpártként indulnak a választásokon, és komolyan veszik a klímaválság elleni küzdelmet. A párt vezetője, Annalena Baerbock még a választás előtti kölni klímasztrájkon is részt vett.

Thunberg ettől függetlenül nem engedett álláspontjából, elutasította Baerbock és pártja klímavédelmi próbálkozásait.

A svéd klímavédő kritikája a Német Gazdaságkutató Intézet tanulmányán alapul, amely szerint a német parlamentben helyet foglaló pártok egyike sem tudja megvalósítani vállalását, amivel megakadályoznák, hogy a Föld hőmérséklete 1,5 Celsius-fokkal emelkedjen.

Igen, szavaznunk kell, szavaznotok kell, de emlékezzetek, hogy a szavazás önmagában nem elég. Muszáj kimennünk az utcákra

kampányolt Greta Thunberg a Reichstag épülete előtt.

A német pártok klímavédelmi programja

Még a nyáron közzétették a németországi választásokon induló pártok a kampányterveiket, melyekben nagy szerepet tulajdonítottak a klímavédelemnek is.

Kereszténydemokraták (CDU/CSU)

A kereszténydemokraták erősen támogatják a szén-dioxid kibocsátásának csökkentését, terveik szerint 2045-re Németországnak klímasemlegessé kell válnia.

Zöldek (Grüne)

A Zöldek klímavédelmi programjukban nagy hangsúlyt fektetnének a megújuló energiák szélesebb körben való felhasználására. Szerintük igazán fontos a zöldenergia – amely nem mellesleg olcsóbb is – hasznos felhasználása.

Kampányukban kifejezték a szénenergiával való gazdálkodás fokozatos háttérbe szorítását is. Többek között szeretnének az átlagpolgár számára elérhető fosszilis tüzelőanyagok helyett egy másik, alternatív megoldást biztosítani.

elképzeléseik szerint érdemes lenne átalakítani a mezőgazdasági termelést is egy környezetbarátabb, a klímavédelmet jobban erősítő módon, például növelve a biogazdálkodás arányát.

Szociáldemokraták (SPD)

Az SPD éghajlatvédelmi programjában a következőt írja:

Az alternatíváknak elérhetőnek és megfizethetőnek kell lenniük.

Törekvéseik egyike, hogy bár manapság a villamos energia körülbelül 50 százalékát megújuló energiákból szerzik, azonban 2040-re szeretnék, ha ez a szám már elérné a 100 százalékot. Terveik szerint 2045-re el kell érni, hogy Németország semmilyen negatív hatással ne legyen a környezetre és az éghajlatra.

Úgy vélik, hogy kizárólag a megújuló energiákra szükséges koncentrálni.

Ezzel párhuzamosan pedig csökkenteni kívánják a villamos energia árát, hiszen minél több megújuló energiát alkalmaznak, annál olcsóbbá válik az energiafelhasználás is.

Szabaddemokraták (FDP)

Az FDP egyik legnagyobb célkitűzése a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, egészen nulla százalékig. Emellett fontosnak tartják a szintetikus üzemanyagok használatát, valamint sürgetik az erdőtelepítéseket is.

Klímavédelem együtt?

Korábban beszámoltunk róla, hogy folytatódtak a koalíciós tárgyalások Németországban, ahol a szociáldemokraták (SPD) győzelmével zárult a parlamenti választás.

Armin Laschet jó eszmecseréről beszélt, és úgy fogalmazott, hogy együttműködésüknek széles támogatottsága van a társadalomban. Baerbock szerint vannak nyilvánvaló véleménykülönbségek köztük, például arról, 

hogyan kellene modernizálni az országot.

Robert Habeck, a Zöldek társelnöke csütörtök reggel a ZDF reggeli műsorában azt mondta, pártja számára az SPD-vel és a liberális, piacpárti FDP-vel folytatott tárgyalásokon a klímavédelem jelenti a „vörös vonalat”. 

Úgy fogalmazott, ha a következő német kormány nem lép érdemben előre a klímavédelemben, akkor elmulasztja végrehajtani a történelmi feladatát, ebben pedig a Zöldek nem akarnak részt venni.

Azonban az SPD, a Zöldek és az FDP vezetői már mind egyeztettek a közös közlekedésilámpa-koalíció lehetőségéről. Az SPD jelezte már, hogy készen áll a koalícióra a két kisebb párttal.

A CDU vezetője, Armin Laschet időközben bejelentette, hogy kezdeményezte a CDU egy különleges kongresszusát, ahol a párt jövőjét szervezik meg. Ezzel a Merkel-utód, Armin Laschet szinte elhintette lemondásának a lehetőségét, ugyanis óriási kudarcként élte meg pártjának történelmi vereségét.

(Borítókép: Greta Thunberg a Bundenstag előtt Berlinben 2021. szeptember 24-én. Fotó: John MACDOUGALL / AFP)

Rovatok