Index Vakbarát Hírportál

A szlovák külügy Orbánék támogatásai miatt aggódik, Matovicék nem látnak problémát

2021. október 9., szombat 07:37

Miközben az SaS által irányított szlovák külügy dörgedelmes nyilatkozatokban kelti a nemzetiségi feszültséget, és fogalmazza meg aggályait az Orbán-kormány határon túli támogatáspolitikája miatt, addig koalíciós partnerei, az OĽaNO és a Za ludí a külügy felesleges feszültségkeltését kritizálják.

Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament korábbi alelnöke azt mondta: a kormányprogram része a kis- és közepes gazdák támogatása. Ezek a támogatások, szerinte, ha Magyarországról érkeznek, ezt a célt szolgálják. Hozzáfűzte: Boris Kollár házelnök legutóbbi találkozóján a magyar házelnöknek és a külügyminiszternek hangsúlyozta, amíg a szlovák-magyar határt a Duna alkotja és ez így marad, addig nagyon jó lesz a két ország kapcsolata, írta a korkep.sk.

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter úgy látja: Magyarország 15 millió euró értékben fejlesztéseket végez Szlovákiában, és támogatja a dél-szlovákiai magyarokat, s ez nem tabukérdés.

Szerinte van, ami ellen lehet védekezni, és van, ami ellen, nem. Hozzáfűzte: maga is jelezte Orbán Viktornak és Szijjártó Péternek, hogy ha fejleszteni akarnak bármit Szlovákiában, akkor azt csinálják Pozsonnyal közösen. Úgy fogalmazott: megduplázzuk az összeget, hozzátesszük mi is a magunk 15 millióját, és elégedettek lesznek a szlovákiai magyarok.

Rovatok