Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor szövetségese a vereség ellenére is a kormányban látja magát

2021. október 10., vasárnap 10:23

Az én helyem a kormányban van – jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő, akinek a pártja, az ANO „elvérzett” a parlamenti választásokon, és csak a második helyet szerezte az ellenzéki Spolu koalíció mögött. 

Ahhoz, hogy kormányváltás legyen, az ellenzéki pártoknak koalíciós kormányt kell kialakítaniuk, ha pedig nem jutnak megegyezésre, Babis pártját kérhetik fel kormányalakításra.

Babis mintha erre számítana, és megfigyelők szerint Milos Zeman elnök is inkább a milliárdos üzletembernek adná vissza a kormányrudat. 

Erre utalhat az is, hogy Babis vasárnap találkozik Zemannal, még azelőtt, hogy szerdán megkezdődnének a kormányalakítási tárgyalások. 

A szombaton délután zárult cseh képviselőházi választást jobboldali, hárompárti Spolu (Együtt) koalíció nyerte Csehországban a szavazatok 27,75 százalékával. A második helyen az eddig kormányzó centrista ANO végzett 27,17 százalékkal, míg a harmadik hely a szintén jobboldali, kétpárti Polgármesterek-Kalózok koalícióé lett 15,57 százalékkal. Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 9,58 százalékkal.

Rovatok