Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter elmondta, mi a véleménye Kurz lemondásáról és Babiš bukásáról

2021. október 11., hétfő 22:03

Ami Sebastian barátunkat illeti, megmondom őszintén, én személyes okok miatt sajnálom, hogy távoznia kellett az osztrák kancellári pozícióból − reagált Szijjártó Péter Sebastian Kurz lemondására hétfőn, az egyiptomi külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján. Az ATV kérdésére válaszolva elmondta:

Jó volt az együttműködésünk külügyminiszterként, jó volt az együttműködés akkor is, amikor ő kancellár volt. Ha szabad így kívülről kommentátorként annyit mondani, hogy kívülről nézve kiváló teljesítményt nyújtott ebben a pozícióban.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a Sebastian Kurz helyére beiktatott Alexander Schallanberggel is örömmel várják az együttműködést. „Őt is mindannyian jól ismerjük már, a kétoldalú kapcsolatokat tekintve ez nem jelent semmilyen visszalépést” − fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

A cseh választásokkal kapcsolatban elmondta: tiszteletben tartja a választópolgárok döntését, és készen állnak az együttműködésre bármilyen összetételű cseh kormánnyal a kétoldalú kapcsolatok és a visegrádi együttműködés terén is.

Én 2014 óta, ha jól emlékszem, két szlovák, négy lengyel és négy cseh külügyminiszterrel dolgozhattam együtt, és mindenkivel megtaláltuk a közös hangot

− emelte ki Szijjártó Péter.

Rovatok