Index Vakbarát Hírportál

Ipsos: nincs összefüggés az antiszemitizmus és a zsidók elleni támadások között

2021. október 12., kedd 18:31 | aznap frissítve

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet tizenhat európai országban végzett felmérése alapján Magyarországon, Lengyelországban és Görögországban a legellenségesebbek a zsidósággal a nem zsidó emberek, mégis ezekben az országokban fordul elő a legkevesebb támadás zsidók ellen. 

Ehhez képest azok az országok, ahol a zsidóság nagy elfogadottságnak örvend, a legveszélyesebb helyek az izraeliták számára. 

A Köves Slomó főrabbi alapította Tett és Védelem Alapítvány közreműködésével készült felmérés így megállapította: nem mutatható ki összefüggés az antiszemitizmus és a zsidók elleni támadások között. 

Lengyelországban a válaszadók 24 százaléka, Görögországban 23 százaléka, Magyarországon pedig 21 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy „az lenne a legjobb, ha a zsidók elhagynák az országot”. Ezzel szemben azokban az országokban, ahol több támadás is érte a zsidó közösséget, ezt az állítást a válaszadók nagy része elutasította. 

Németországban tavaly 2351 antiszemita incidenst jegyeztek fel, pedig a válaszadók mindössze hét százaléka támogatta azt, hogy a zsidók távozzanak az országból. Az Egyesült Királyságban ugyanebben az évben 1668 atrocitást követtek el, bár már többen, 9,2 százalék értett egyet az állítással.

A zsidósággal elvileg toleráns, de támadásokban bővelkedő országok között szerepel Franciaország, Hollandia, Svédország és Olaszország. 

Jóllehet – mutat rá a Times of Israel – ott, ahol a zsidók elleni támadások száma alacsony, a zsidóságé is az. Például Lettországban és Görögországban.

Magyarországon viszont mintegy százezer zsidó ember ér, ami vetekszik a magas számú antiszemita atrocitásokkal bíró nyugat-európai országok zsidó közösségeinek lélekszámával. 

Köves Slomó szerint a felmérés rámutat arra, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelem csak egy aspektusára összpontosítani (például az antiszemita sztereotípiák megszüntetésére oktatás útján) hosszú távon nem elégséges, a tanulmány árnyaltabb figyelmet, holisztikus megközelítést kíván. 

„Az oktatás és a jogalkotási intézkedések, valamint a bűnüldözési gyakorlatok határozottan kulcsfontosságúak a túlélésért folytatott harcunkban” – mondta az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője.

Rovatok