Index Vakbarát Hírportál

Hátrébb lép Lengyelország erős embere, nem lesz miniszterelnök-helyettes Jarosław Kaczyński

2021. október 13., szerda 15:59

Jövő év elején lemond miniszterelnök-helyettesi tisztségéről Jarosław Kaczyński, aki a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) vezetőjeként pártelnöki feladataira akar összpontosítani – jelentette a PAP lengyel hírügynökség nyomán az MTI. 

Jarosław Kaczyński a PiS parlamenti frakciójának szerdai ülésén tájékoztatta a kormánykoalíció képviselőit, hogy távozik majd a kormányból, s azzal indokolt, hogy a döntés a PiS hatékonyabb irányításával függ össze.

A politikus a tavaly októberi részleges kormányátalakítás nyomán lett a belbiztonsági és a védelmi tárcákat felügyelő miniszterelnök-helyettes, de megtartotta pártelnöki tisztségét is. A szerdai frakcióülésen úgy nyilatkozott, nem elegendő, hogy hetente csak egyszer jut el a PiS székházába – mondta el egy meg nem nevezett forrás.

 Jarosław Kaczyński már a korábbi sajtónyilatkozataiban is átmenetinek nevezte a kormányfőhelyettesi poszt vállalását. Egyik korábbi interjújában már jelezte, hogy bizonyos feladatok befejezése után „igazi foglalkozásához, vagyis a pártvezetéshez” tér vissza.

A 72 éves Jarosław Kaczyński Lengyelország legbefolyásosabb politikusának számít, sokan az ország de facto vezetőjének tartják. Az egykori kormányfő 2003 januárja óta tölti be megszakítás nélkül a PiS elnöki tisztét, amelyre legutóbb idén júliusban választották újra. Akkor megerősítette, hogy újraválasztása esetén ez lesz az utolsó pártelnöki időszaka, többet nem vállal. A pártelnöki megbízatás négy évre szól.

Rovatok