Index Vakbarát Hírportál

Emmanuel Macron pártjának képviselője az egyetlen jelölt a Renew-frakció élére

2021. október 13., szerda 15:29

Lemondott a Renew Europe éléről a román frakcióvezető, jövő hét kedden döntenek arról, hogy ki kerül a helyére. Már csak egy pályázó maradt.

Visszalép az Európai Parlament liberális Renew Europe frakciójának vezetéséért folyó harcból a holland Sophie in 't Veld – írta szerdai hírlevelében az Euractiv.

A frakciót jelenleg a román Dacian Ciolos vezeti, aki azonban a hónap elején megnyerte a Mentsétek meg Romániát Szövetség, valamint a Szabadság, Egység és Szolidaritás fúziójából tavaly alakult USR-PLUS párt elnökválasztását. Ezt követően jelentette be a lemondását a Renew éléről.

Sophie in 't Veld azért döntött a visszalépés mellett, mert véleménye szerint nincs konszenzus a jelöltségével kapcsolatban és szeretné megőrizni a frakció kohézióját.

A portál felidézte, a képviselőcsoport vezetői posztjára így már csak egyetlen pályázó maradt, Stéphane Séjourné francia EP-képviselő, az Emmanuel Macron elnök mögött álló Köztársaság Lendületben (La République En Marche) politikusa. A hivatalos frakcióvezető-választást jövő kedden tartják Strasbourgban.

Rovatok