Index Vakbarát Hírportál

Egyre többen kérnek letelepedési engedélyt Nagy-Britanniában

2021. október 14., csütörtök 17:03

A kérvényezési határidő június végi lejárta óta is több mint 170 ezer EU-állampolgár kérvényezte a tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt − idézi a brit belügyminisztérium csütörtöki közleményét az MTI. Szeptember végéig több mint 6,2 millió uniós állampolgár adta be kérelmét a hivatalokban.

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból. Azok az EU-polgárok azonban, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, továbbra is az országban maradhatnak, de ehhez letelepedett státusért kell folyamodniuk. Ennek határideje elvileg június 30-án lejárt. A brit kormány azonban már korábban jelezte, hogy

méltányolható indokok esetén meghatározatlan ideig elfogadja a késve benyújtott kérvényeket is.

London azóta is folyamatosan biztatja a jogosultakat, hogy mindenképpen adják be folyamodványukat, mert a hatóságok a határidő letelte ellenére befogadják és elbírálják a kritériumoknak megfelelő, jogos letelepedési kérelmeket.

A szeptember 30-ig elbírált és jóváhagyott folyamodványok 52 százalékában a kérelmezők végleges, az esetek 42 százalékában előzetes letelepedett státust kaptak − közölte a belügyminisztérium. Hozzátették, hogy az előzetes letelepedett státust azok kaphatják, akik 2020. december 31. előtt érkeztek letelepedési szándékkal, de a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában.

A brit belügyminisztérium a múlt hónap végéig elbírált folyamodványok három százalékát utasította el.

A múlt hónapban összeállított, legutóbbi negyedéves adatok szerint a június 30-i határidőig 155 490 magyar állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért, a jelenlegi közlés nem tartalmazza az országonkénti bontást.

Rovatok