Index Vakbarát Hírportál

Hackerek támadtak egy izraeli kórházra

2021. október 14., csütörtök 17:34

Gazdasági célú, az adatok visszaszolgáltatását váltságdíjhoz kötő kibertámadás érte Izraelben a Haderán lévő Hillel Jafe kórházat – adta hírül az MTI a helyi média alapján. Miki Dudkevitz, a kórház igazgatója a katonai rádióban elmondta: a kórház számítógépes rendszerét már szerdán, a támadás megindításkor elszigetelték a külvilágtól.

Azóta visszatértek az úgynevezett papír alapú ügyintézéshez, és csak a legszükségesebb életmentő beavatkozásokat végzik el, illetve csak a sürgős eseteket fogadják.

Hozzátette, hogy a röntgen- és CT-gépek megfelelően működnek, de míg korábban a képeket azonnal elküldték a vizsgálatot kérő kezelőorvos számítógépére, jelenleg csak helyben képesek tárolni.

Az igazgató szerint a kibertámadás emberéleteket is veszélyeztethet, ugyanis a korábban automatikusan rendelkezésre álló információk, úgymint a páciensek esetleges allergiás válaszreakciónak listái nélkül kénytelenek működni, de ezt fokozott odafigyeléssel és az ápoltaktól nyert információval igyekeznek pótolni.

Minden bizonnyal anyagi érdekek vezérelhették az elkövetőket, és valószínűleg csak váltságdíj kifizetésekor szabadítják fel a leblokkolt számítógépes rendszert. A támadók azóta már jelentkeztek, de követeléseiket egyelőre nem közölték.

A hackercsoport korábban hasonló támadást hajtott végre egy amerikai kórház ellen.

Rovatok