Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter elárulta, hogyan keveredhet ki az energiaválságból az EU

2021. október 14., csütörtök 17:14

Megteremtettük annak lehetőségét hogy a világpiaci ármozgásoktól függetlenül a magyar fogyasztók számára a gáz ára ne növekedjen. Továbbra is meg tudjuk tartani a rezsicsökkentés vívmányait − mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek az Oroszországi Energiahét elnevezésű rendezvény csütörtöki, a hagyományos energetika jövőjéről tartott panelbeszélgetésén.

Nem túlzás azt mondani, hogy válság van az európai energiapiacon − mondta Szijjártó Péter, aki szerint ezt három tényező idézte elő:

A miniszter úgy gondolja, hogy ha ezeken a hibákon tudna javítani az EU, akkor közelebb lehetne kerülni ennek a nehéz helyzetnek a megoldásához.

Magyarország és az orosz Gazprom gázszállító vállalat szeptember végén kötött hosszútávú szerződést. Emellett a magyarországi gáztárolók feltöltöttsége 82 százalékos, ami jóval magasabb szint, mint az európai átlag − emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint az európai országok is meghozhatták volna azokat a stratégiai döntéseket, amelyek az ilyen feltöltöttségi szinthez szükségesek, de ezek elmaradtak. Ez az egyik oka annak, hogy Európában ilyen nehéz energiapiaci helyzet alakult ki − vélekedett.

Szijjártó Péter tárgyalt Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel is, akivel megállapodtak abban, hogy Magyarország még idén megkapja az orosz Szputnyik V vakcina gyártásához szükséges technológiát.

Szijjártó Péter szerda éjjel utazott Moszkvába, ahol csütörtökön megbeszélést folytatott Alekszandr Novak orosz és Zorana Mihajlovics szerb energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel, valamint Parviz Shabazov azerbajdzsáni és Szuhail Mohamed al-Marzuei Egyesült Arab Emírségek-beli energiaügyi miniszterrel. A magyar tárcavezető találkozott Oleg Matyicin orosz sportminiszterrel is.

Rovatok