Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index mai hírösszefoglalója, melyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

    Pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

  • Egyre nehezebben birkózik meg a jelenlegi járványhelyzettel az orvosi személyzet Romániában. A bukaresti orvosi kamara nyílt levélben kongatta meg a vészharangot, és hangsúlyozták: akkor lehetséges hatékonyabban harcolni a járvánnyal a tudomány jelenlegi állása szerint, ha az emberek beoltatják magukat és mindenki betartja a védekezést szolgáló szabályokat – írja az Új Magyar Szó

    Minden nap tragédiáknak vagyunk a szemtanúi: elhunyt betegek, szenvedő családok, erejük végéhez ért orvosok, orvosi ellátásra szoruló koronavírusos páciensek és egészségügyi személyzet

    – fogalmazott a szervezet nevében Cătălina Poiană elnök.

    Hozzátette, hogy a lakosság alacsony átoltottsága azt is jelentheti, hogy az orvosok és a lakosság között nincs meg a kellő bizalom.

  • Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfeülgyelet (FDI) illetékes bizottsága meghallgatásra idézte be a Modernát, amely azt kérelmezte, hogy vakcinájának fél dózisának beadását engedélyezzék harmadik oltásként 65 év felettieknek és veszélyeztetett fiatal felnőtteknek – írja a Washington Post

    A vállalat által a hivatalnak átadott adatok azt mutatják, hogy az emlékeztető oltás visszaállítja az antitest-szintet, amely az első oltás után fél évvel jelentősen lecsökken.

  • Az Ingka-csoport 37,4 milliárd eurós Ikea kiskereskedelmi forgalmat jelentett be a 2021-es üzleti évre, ami 6,3 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest – írja a Pénzcentrum.

    A járvány korlátozásokkal és bezárásokkal nehezítette az amúgy is gyorsan változó kiskereskedelmi környezetet, ami miatt a vállalat még inkább sürgette a digitális átalakulást. Az áruházak átszervezése, hogy teljesítési egységként is működjenek, az ikea.com megújítása, továbbá az Ikea alkalmazás bevezetése az online részesedés 18 százalékról 30 százalékra történő növekedéséhez vezetett – írja közleményében a cég.

    A vállalat megnyitotta első áruházát Szlovéniában, és további 25 új Ikea helyszínt hozott létre, beleértve az úttörőnek számító zöld városi áruházakat Bécsben és Tokióban, valamint az Ikea Décorationt, a világ első városi áruházát, amely kizárólag kiegészítőket és dekorációt kínál. Az áruházak intelligens megoldásokkal történő frissítése és a kiszolgálás javítása gyorsabb termékbeszerzéshez vezetett, miközben sok piacon a vásárlók már az Ikea alkalmazás segítségével szkennelhetik be az általuk kiválasztott termékeket és gyorsabban fizethetnek a pénztárnál.

  • A koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében az orosz Szputnyik V, valamint a kínai oltóanyagok engedélyezését tervezi Olaszországban az egészségügyi minisztérium az országban dolgozó külföldi, többségében kelet-európai munkavállalók esetében, a védettségi igazolás kötelezővé tételével egy időben – adta hírül az MTI.

    Az érdekképviseletek jelezték, hogy a keleti vakcinák elfogadása nélkül az azokkal bíró munkavállalók nem tudnak védettségi igazolást felmutatni, ami péntektől kötelező lesz a munkavégzéshez. A kormány minél gyorsabban engedélyezni készül a Szputnyik V-t, valamint a kínai vakcinákat is a kelet-európai dolgozók esetében.

    Október 15-én lép életbe a kormányrendelet, amely szerint az állami és a magánszektorban dolgozók is kizárólag védettségi igazolással állhatnak munkába. Védettségnek számít, ha valaki már legalább egy oltásban részesült, átesett a betegségen vagy negatív teszteredményt mutat fel. A védettség nélküli dolgozókat a munkaadónak fizetés nélküli szabadságra kell küldenie.

    A szakszervezetek adatai szerint a kikötőkben, a fuvarozásban és a családoknál háztartási segítőként vagy idősgondozóként dolgozó, többségében kelet-európai munkavállalók közül sokan az Európai Unióban, így Olaszországban sem elfogadott vakcinákat vettek fel. Ha az egészségügyi hatóságok nem fogadják el az oltásukat, akkor péntektől nem állhatnak munkába. Egy részüket feketén foglalkoztatják. Ellenőrzés esetén a munkaadót és a munkavállalót is alkalmanként 400 eurótól egészen 1500 euróig terjedő bírsággal sújthatják.

    Az áruszállításban dolgozókat tömörítő szakszervezetek 330 ezerre teszik az olaszországi utakon dolgozó fuvarozók létszámát, akiknek mintegy harminc százaléka nem vett fel még egy adag oltást sem, vagy – kelet-európairól lévén szó – Szputnyik V vagy kínai oltást kapott. A családoknál dolgozók között közel egymillió külföldi munkavállaló van hasonló helyzetben, többségében ukrán, ázsiai és afrikai emberekről van szó.

  • Ukrajnában hamarabb hozzájuthatnak a humanitárius segélyekhez, az erről szóló jogszabályt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön írta alá − írja a Kárpáthír.

    A szabály szerint az ilyen segélyszállítmányok tartalma kizáróan a járványok terjedésének megakadályozására vagy egyéb katasztrófahelyzetek felszámolására szolgáló termékek lehetnek.

    A könnyítés abból áll, hogy a 22 tonnát meg nem haladó súlyú segélyszállítmányokat az önkormányzatok vehetik át, annak sorsáról és továbbküldéséről is ők döntenek majd.

  • Akár egy hónapig is tarthat az őszi szünidő az ukrán iskolákban a fertőzöttek számának gyors emelkedése miatt − nyilatkozta a helyi sajtónak Igor Kuzin országos tiszti főorvos. Az oktatási intézményekben átlagosan egy hétig szokott tartani az őszi tanítási szünet.

    A tiszti főorvos elmondta, hogy az országban jelenleg 607 gyereket ápolnak kórházban koronavírus miatt. Hozzátette: egyre több kiskorú és pedagógus fertőződik meg, ami miatt egész osztályokat kell karanténba küldeni − írja a Kárpáthír.

  • Egymillió adag koronavírus elleni vakcinát adományoz Lengyelország Iránnak − jelentette be csütörtökön Lengyelország teheráni nagykövetsége. Pawel Jablonski külügyminiszter-helyettes leszögezte: ez nem azt jelenti, hogy bármiben módosult volna az Iránnal szembeni lengyel külpolitika, Varsó az iráni embereknek akar segíteni.

    A politikus hozzátette, hogy Lengyelország ingyen adományozza az AstraZeneca-vakcinákat Iránnak. Beszámolt róla, hogy eddig több mint harminc ország fordult Varsóhoz vakcináért.

    A mintegy 38 millió lakosú Lengyelországban szerdáig 19,6 millió ember kapta meg a koronavírus elleni védettséghez szükséges vakcina mindkét adagját.

    Lengyelországban túl sok a védőoltás a csökkenő oltakozási hajlandóság miatt, Varsó ezért Egyiptomnak, Vietnámnak, Tajvannak, Kenyának, Ukrajnának, Ausztráliának és Norvégiának is adományozott vakcinákat − számolt be az MTI.

  • A világjárvány gyakorlatilag lenullázta az évek hosszú során elért eredményeket a tuberkulózis visszaszorításában – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentésére hivatkozva a Financial Times.

    Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint

    ez az egész világra szóló figyelmeztetés, hogy sürgős beruházásokra és fejlesztésekre van szükség a diagnosztikában, a betegek kezelésében és az ellátásban is. A betegség máris több millió embert érint.

  • Izraelben már csak öt település piros besorolású, vagyis jelentősen fertőzött a koronavírussal, és négyszáz körülire csökkent a súlyos esetek száma – közölte az izraeli egészségügyi minisztérium.

    Az utóbbi hetekben fokozatosan visszaszorult a járvány negyedik, delta-variáns okozta hulláma Izraelben. Szerdán 1732 új vírushordozót azonosítottak mintegy százezer teszt elvégzésével. Egy héttel ezelőtt még 2549 új koronavírus-fertőzöttet találtak. A pozitív esetek aránya a tesztelésnél 1,73 százalékra csökkent. Szeptember elején még a nyolc százalékot is meghaladta ez a mutató.

    A járvány megjelenése óta a mintegy 9,4 millió lakosú országban 1 312 111 fertőzöttet regisztrálták a hatóságok. Jelenleg Izraelben 22 107 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 566-an vannak közülük kórházban.

    A súlyos esetek száma 403, közülük 168 beteg van lélegeztetőgépen. A még mindig viszonylag magas fertőzési adatok ellenére a vírus terjedését jelző R-mutató az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan egy alá csökkent, jelenleg 0,75, vagyis száz új fertőzött átlagosan már csak 75-nek adja át a vírust.

    Tavaly december vége óta 6 195 018 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) oltottak már be legalább egyszer a Pfizer–BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 66,62 százaléka. Augusztusban a védettség növelésére, a delta-hullám megfékezésére újabb, harmadik oltási kampányt indítottak a legalább öt hónappal korábban másodszor is beoltottak számára. A kampány nyomán eddig 3 797 909-en vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 40,84 százalékát jelenti.

    Csütörtökön már csak az ország nyolcvan települése számított pirosnak, vagyis jelentősen fertőzöttnek. Közepesen fertőzött, vagyis narancssárga 22 hely, gyengén van jelen a koronavírus 77 sárga városban és faluban, és zöld, vagyis alig vagy egyáltalán nem fertőzött 176 izraeli település. Szeptember közepén, a járványhullám tetőpontján a lakóhelyek többsége piros volt.

    A SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben, a Covid–19-ben tavaly február óta 7959-en haltak meg Izraelben – számolt be az MTI.

  • Egyre több koronavírusos gyerek szorul kórházi ellátásra Ukrajnában − közölte Szerhij Dubrov, az ukrán orvostudományi egyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás tanszékének vezetője.

    Míg a járvány első két hullámában a főváros fertőző betegségekre szakosodott gyermekkórháza szinte teljesen üres volt, október 12-én már 53 százalékos telítettség mellett dolgoztak − tájékoztatott a szakember. Hozzátette: a lélegeztetőgépes ellátásra szoruló gyerekek száma is országszerte nő − írja az MTI.

    Az Unian hírügynökség szerint Ukrajnában az elmúlt napon 18 881 beteget azonosítottak, közülük 1748 gyermek.

  • Ezer doboz Favipiravir Meditop nevű készítményt adományozott Magyarország a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak − írja az Új Magyar Szó.

    A gyógyszer több mint ezer közepesen súlyos és súlyos koronavírusos beteg kezelésére elég. Korábban az intézmény öt darab hordozható lélegeztetőgépet is átvehetett, amelyet szintén a magyar állam biztosított.

  • Újabb területeken vezethetik be a védettségi igazolványok kötelező használatát Romániában, a törvényjavaslat szerint minden gazdasági tevékenységhez szükség lesz az igazoláshoz − írja a Krónika. Ez azt jelenti, hogy akár a sarki kisboltban is kérhetik a dokumentum felmutatását.

    Minden gazdasági tevékenységhez, amely során más emberekkel kerülünk kapcsolatba, kell a zöldigazolás. Ha nyitva akarjuk tartani a gazdaságot, úgy hiszem, ez egy olyan intézkedés, amely sokat segítene

    − vélekedett Florin Cîţu miniszterelnök.

    A kormányfő azt is bejelentette, hogy többedmagával beterjeszti a parlamentben azt a törvénytervezetet, miszerint az oltatlan egészségügyi dolgozóknak rendszeresen, saját költségükön teszteltetniük kell magukat.

  • Már Szlovákiában is lehet jelentkezni a koronavírus elleni harmadik oltásért − jelentette be Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

    Mint mondta, az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) az egészségbiztosítók listái alapján minden érintettnek SMS-üzenetet küld. Csak azok regisztrálhatnak, akik megkapják az SMS-t.

    Szlovákiában a harmadik oltás csak négy héttel a második után vehető fel. A szóvivő hozzátette: az egészségügyi dolgozók és a szociális intézmények lakói hat hónappal a második oltás után kaphatják meg a harmadik oltást − írja a Bumm.

  • Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése szerint Magyarország 183 millió euró (mintegy 66 milliárd forint) hitelt vesz fel az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banktól (Asian Infrastructure Investment Bank, AIIB) – írja a hvg.hu.

    A pénzügyminiszter elmondta: az összeget tizenhét kórház felújítására, laboratóriumi fejlesztésekre, vizsgálati kellékekre és egészségügyi védőeszközök beszerzésére fordítják. Hozzátette, hogy a felvett hitel kedvezőbb kamatozású, mint a piaci.

    Az AIIB Ázsián kívül eső országokban nem nyújt finanszírozást. Magyarország az első olyan ország, amely Ázsián kívül esik, és finanszírozást vesz igénybe, méghozzá a bank Covid–19 Helyreállítási Eszköze alatt.

  • Változik Szlovákia járványügyi besorolása, jövő héttől már öt olyan járás is lesz, amely a legsúlyosabb, fekete besorolást kapja − írja az Új Szó. Az új besorolás szerint

    • 15 narancssárgával jelölt járás lesz,
    • 37 járás kap piros jelölést,
    • a bordóval jelölt járások száma 22,
    • öt járás lesz fekete színnel jelölve a térképen.

    A legsúlyosabb besorolást a Bártfai, Csacai, Kuszucaújhelyi, Ólublói és Felsővízközi járások kapják.

  • Kaja Kallas észt miniszterelnök otthonmaradásra szólította fel azokat, akik még nem oltatták be magukat – írja az MTI. „Ha megfertőződsz, nagyon komolyan megbetegedhetsz” – mondta a miniszterelnök, aki kijelentette, hogy ha valaki nem akarja beoltatni magát, ne is menjen sehova, ahol mással találkozhat.

    Kaja Kallas szerint az újabb korlátozásokkal elkerülhető lenne országos lezárások bevezetése.

    A kórházakban jelenleg 342 koronavírusos fertőzöttet ápolnak a nagyjából 1,3 milliós Észtországban, a zsúfoltság pedig tovább nő. Eddig 723 643-an vették fel mindkét vakcinát az országban, ahol a pandémia kezdete óta 168 884-en kapták el a vírust, és eddig 1409-en haltak meg benne.

  • Romániában 16 383 koronavírus fertőzöttet diagnosztizáltak szerdán. A Covid–19 kórban és szövődményeiben 303 ember lelte halálát az elmúlt 24 órában, írta az Agerpres hírügynökség. Kórházban több mint 17 600 beteget kezelnek, közülük mintegy 1700 Covid-pácienst intenzív osztályon.

  • A héten újabb szállítmány, több mint 150 ezer adag Pfizer–BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra, ezzel már meghaladta a 9,5 millió adagot az országba szállított mennyiség – közölte a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. csütörtökön az MTI-vel.

    Azt írták: a Pfizer kilenc hónapja heti rendszerességgel szállítja Magyarországra a Covid–19 elleni vakcinát, ez volt a 43. szállítmány.

    A cég 2021 első negyedévében több mint 1,5 millió adag oltóanyagot, a második negyedévben több mint 4,6 millió adag, a harmadik negyedévben pedig 3,2 millió adag vakcinát szállított az országba.

    A Pfizer és a BioNTech az előrejelzések szerint idén hárommilliárd adag vakcinát gyárt és szállít világszerte. Mostanáig több mint 1,7 milliárd adag oltóanyagot juttattak el a világ több mint 140 országába vagy területére – olvasható a közleményben.

  • Szlovákiában 1871 fertőzöttet regisztráltak szerdán, írta az Újszó.com. A koronavírus szövődményei 19 beteg életét követelték el az utóbbi 24 órában.

  • Az orvosi kamara fog dönteni azoknak az orvosoknak a sorsáról, akik lebeszélik betegeiket az oltakozásról, így ezek a szakemberek valószínűleg elveszítik az engedélyüket – jelentette ki Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter csütörtökön Belgrádban.

    A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint a tárcavezető hozzátette: az orvosi kamara minden esetben eljárást fog indítani az emberi egészség és élet veszélyeztetése miatt, ha kiderül, hogy egy orvos lebeszélte betegeit az oltakozásról.

    Mint mondta, a jelenlegi helyzetből az egyetlen kiút a koronavírus elleni védőoltás. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 6699-cel 1 024 497-re, Koszovóban 29-cel 160 464-re, Észak-Macedóniában 412-vel 195 586-ra, Montenegróban 341-gyel 136 323-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 523-mal 241 399-re növekedett.

    A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 51-gyel 8892-re, Koszovóban eggyel 2973-ra, Észak-Macedóniában 12-vel 6802-re, Montenegróban öttel 2005-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 37-tel 10 880-ra növekedett.

  • Minden tíz romániaiból négy kívánja beoltatni magát koronavírus ellen. Ez derül ki egy friss felmérésből, írta a Krónikaonlie.ro. A fiatalok körében a legmagasabb a vakcina elutasítottsága, csaknem hetvenszázalékos.

  • Egyre rosszabb a helyzet Oroszországban, amit jól mutat, hogy az elmúlt 24 órában új napi csúcsot döntött a koronavírus-járványban elhunytak száma.

    Az AFP szerint 986-an haltak meg a pandémia következtében a legfrissebb, csütörtöki adatok szerint. Ez azt jelenti, hogy a járvány nagyjából másfél évvel ezelőtti kezdete óta összesen 220 315-en haltak meg Oroszországban a koronavírusban.

  • Ukrajnában 18 881 új koronavírusos fertőzést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. A Covid–19 és szövődményei 412 beteg életét követelték szerdán, írta a karpatalja.ma. Ugyanakkor 7630 páciens felgyógyult egy nap leforgása alatt.  

  • Mexikóban abban bíznak, hogy hamarosan megérkezik az Egészségügyi Világszervezet jóváhagyása az orosz Szputnyik-vakcinára – írta a TASZSZ. A latin-amerikai országban csaknem 49 millió ember már teljesen védett a védőoltásoknak köszönhetően, míg másik 18 millió az első dózist kapta meg a vakcinából. A csaknem 125 milliós lélekszámú állam több mint nyolcmillió adagot kapott az orosz védőoltásból a napokban.

  • Szerdától lehet kérni a Covid–19 elleni védőoltást az 5 és 11 év közötti gyerekek számára – tájékoztatott Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

    A szóvivő emlékeztetett, hogy az oltás előtt a szülőnek vagy a törvényes képviselőnek ki kell töltenie egy kérvényt, és beutalót kell kérni a kezelőorvostól, ezeket a dokumentumokat kell vinni az oltóközpontba.

    A minisztérium tájékoztatása szerint olyan krónikus betegségben szenvedő gyerekek kaphatják meg a vakcinát, akinek állapotát jelentősen súlyosbíthatná a Covid–19-fertőzés, esetleg a halálukat okozná a betegség – írja az Új Szó

  • Végre jó hír érkezett a Sinopharm-vakcinával oltottaknak. Azt már a múlt hónapban, szeptember 20-án közölte az Egyesült Államok kormánya, hogy hamarosan feloldja az Európai Uniót, pontosabban a schengeni egyezmény államait sújtó, még Donald Trump által tavaly márciusban egy hónapra bevezetett, majd később meghosszabbított beutazási tilalmat.

    Bővebben>>>

  • A Fidzsi-szigetek a lezárások után két évvel újra megnyitja a határait a turisták előtt, anélkül, hogy karanténba kellene vonulni – írja a The Guardian.

    „Az érdeklődés növekedését tapasztaljuk, ami rendkívül izgalmas. Szeretnénk arra ösztönözni az embereket, hogy jöjjenek a Fidzsi-szigetekre, és töltsék itt a karácsonyt és az újévet” – mondta Brent Hill, a Tourism Fiji vezérigazgatója, kiemelve, hogy régóta várnak már erre a pillanatra.

    Az országba a teljesen beoltott turisták utazhatnak be az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Ausztráliából, Új-Zélandról, valamint más csendes-óceáni szigetországból november 11-től, igaz, hivatalosan csak december 1-jén landol az első nemzetközi repülőgép.

    Az országba érkezőknek három nappal az érkezés előtt negatív koronavírustesztet kell produkálniuk, megérkezéskor pedig gyorstesztet kell elvégezniük.

    A Fidzsi-szigeteken a 18 évnél idősebb lakosság 96,6 százaléka megkapta már az első oltást, míg 80,3 százaléka már mindkettőt.

  • Texas kormányzója ellenszegült a szövetségi kormány utasításának arra vonatkozóan, hogy a vállalatoknak előírta: minden dolgozónak be kell oltatnia magát. A nagyvállalatok jelentős része támogatja Joe Biden elnök kormányzatának a politikáját, de azok a cégek, amelyeknek vidéki munkavállalói vannak, már korántsem ennyire oltásbarátok. 

    Utóbbi cégek amiatt aggódnak, hogy munkaerőhiány léphet fel, ugyanis a legtöbb vakcinaellenes vidéken él, és könnyen lehet, inkább felmondanak, mintsem hogy beoltsák magukat. 

    A texasi kormányzó, Greg Abbott konkrétan megtiltotta a vállalatoknak, hogy kötelező tegyék az oltást, ami viszont az olyan cégeket hozza kellemetlen helyzetbe, mint a Southwest Airlines és az American Airlines légitársaságok. Végtére is emberek ezreit szállítják különböző helyszínekről egy világjárvány kellős közepette. 

    A mintegy 900 céget képviselő Greater Houston Partnership szövetség pedig hangsúlyozta: az állami szintű rendelet veszélyesebbé teszi a munkavégzést, fenyegeti a biztonságos működést. 

    (WSJ)

  • Ellopták az oroszok az AstraZeneca vakcinájának „tervrajzait”, majd lemásolták azt, így hozták létre a Szputnyik V-t – ezt írja az Infostart a The Sunra hivatkozva. A bulvárlapnak brit biztonsági források beszélek erről.

    Oroszország dühösen visszautasította a brit vádat. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő úgy válaszolt, hogy a pársoros, odamondó vezércikkeiről híres The Sun „ismerten nagyon nem tudományos újság”.

    A Sun emlékeztet, a Szputnyik V volt a világ első hivatalosan bejelentett vakcinája, az azt népszerűsítő Orosz Közvetlen Befektetési Alap álhírnek és „ismeretlen forrásokon alapuló szemenszedett hazugságnak” nevezte az állítást, és azt mondta: nincs is értelme a dolognak, mert a Szputnyik és az AstraZeneca „különböző platformokat” használnak.

    Mint ismert, a brit orvosi szaklap, a Lancet, miután 400 ezer ember bevonásával készített kutatást, többször is megerősítette, hogy a szérum hatékony és biztonságos.

Rovatok