Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas kártérítést fizethet a cég, amelynél csimpánznak neveztek egy nigériai alkalmazottat

2021. október 15., péntek 20:42

Munkahelyi rasszista támadás miatt 30 ezer eurós (átszámítva 10 786 500 forintos) kártérítést ítélt meg a bíróság egy nigériai férfinak Írországban, akit főnöke csimpánznak nevezett és majomhangokat utánozva zaklatott – adta hírül az Irish Times.

Alen Haugh, az ír munkaügyi bíróság alelnökének tájékoztatása szerint a dublini CPL Solutionsnek kell megfizetnie az összeget a foglalkoztatási egyenlőségről szóló törvény megsértése miatt a nigériai alkalmazottnak, Victor Kings Oluebubének. Bírói indoklás szerint azért a cégnek kell kifizetnie a kártérítési bírságot, mert közvetett felelősséggel tartozik a szóban forgó zaklatásért.

A 30 ezer eurós bírság a férfi 63 heti munkabérének felel meg. 

A pert két, hasonló jellegű incidens után indította meg a nigériai férfi, miután csoportvezetője előbb 2019 februárjában, majd 2019 májusában is csimpánznak nevezte, miközben majomhangokat, valamint a majom gesztikulációját imitálta, mindezt munkatársai előtt. 

A CPL Solutions írásbeli figyelmeztetéssel akarta rendezni a helyzetet, az ügy tanúja szerint azonban semmilyen képzést nem biztosítottak a különféle munkahelyi zaklatások elkerülésére. A munkaügyi bíróság így felülírta az ír munkahelyi kapcsolatok bizottságának (WRC) korábbi döntését, amely tavaly júniusban elutasította Victor Kings Oluebube keresetét a faji diszkrimináció vádjáról. 

Rovatok