Index Vakbarát Hírportál

Megdöbbent az apa, hogy a fiát gyanúsítják a brit képviselő megölésével

2021. október 17., vasárnap 17:41

Megdöbbent, és óriási megrázkódtatásként élte meg fia őrizetbe vételét annak a férfinak az édesapja, akit Sir David Amess brit konzervatív képviselő meggyilkolásának ügyében vettek őrizetbe – számolt be az MTI.

Harbi Alu Kullane, aki egykor a szomáliai kormányfő tanácsadója volt, a brit sajtónak elmondta, hogy őt is kikérdezte a terrorelhárító rendőrség.

Hatalmas megrázkódtatás. Sosem számítottam erre, a legvadabb rémálmaimban sem

– mondta Kullane a brit The Sunday Times lapnak.

A brit hatóságok nem hozták nyilvánosságra a gyanúsított nevét, aki pénteken választói fogadóóráján feltehetően halálra késelte Amesst, de a brit sajtó úgy értesült, hogy Ali Harbi Ali szomáliai származású brit állampolgár az, akit őrizetbe vettek. A Sky News brit hírcsatorna úgy tudja, az őrizetbe vett férfi időpontot foglalt a politikus fogadóórájára, hogy beszélhessen vele.

Amesst egy templomban tartott választókerületi találkozón több késszúrással gyilkolták meg a Londontól mintegy 60 kilométerre fekvő Leigh-on-Sea-ben. A rendőrség terrortámadásként kezeli a gyilkosságot, amelynek „potenciálisan iszlamista szélsőséges motivációja lehet”.

A gyanúsítottat gyilkosság alapos gyanújával vették őrizetbe, de egyelőre nem emeltek vádat ellene. A BBC brit közmédia úgy tudja, hogy a férfi korábban részt vett egy olyan kormányzati programban, amelynek célja a szélsőségesség elleni fellépés volt, de a hatóságok hivatalosan nem tekintették nyomon követendő fenyegetésnek.

A Szomáli Szervezetek Tanácsa, amely az Egyesült Királyságban együttműködik a szomáliai közösségekkel, elítélte a gyilkosságot, amelyet „demokratikus társadalmunk és értékeink arculcsapásának” tekint.

Sir David Amess 1983-tól volt parlamenti képviselő. II. Erzsébet brit uralkodó 2015-ben ütötte lovaggá. Tiszteletére vasárnap istentiszteletet tartanak Leigh-on-Sea-ben.

Rovatok