Index Vakbarát Hírportál

Deutsch Tamás: Politikai hidegháború indult Lengyelország ellen

2021. október 19., kedd 19:27

Az Európai Bizottság hatalmi érdekektől vezérelve politikai hidegháborút folytat Lengyelország ellen ahelyett, hogy tényleges feladatát látná el az uniós szerződések őreként. A támadásokban a bizottsággal együttműködik az uniós parlament, az európai baloldal és az Európai Néppárt is − jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP) delegációjának vezetője Strasbourgban, az uniós képviselőtestület plenáris ülésének szünetében a közmédiának.

A lengyel alkotmánybíróságnak a nemzeti alkotmány elsőbbségét megállapító döntéséről aznap tartott EP-vitával kapcsolatban a magyar képviselő hangsúlyozta:

a hidegháború indítása újabb lépés abban a támadássorozatban, amely a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni, hamis információk és mondvacsinált indokok alapján megindított, 7-es cikk szerinti eljárással kezdődött. Az EU azzal fenyegeti e két országot, hogy e folyamat végkimeneteleként felfüggesztheti a két ország szavazati jogát a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban.

Szerinte a második lépés „a jogállamisági rendelet áterőltetése volt, amelyet az uniós fejlesztési források felfüggesztésére irányulóan politikai zsarolóeszközként használ az EU, amennyiben valamelyik tagállam nem felel meg Brüsszel elvárásainak”. Harmadik lépésként az uniós bizottság szabálytalan módon késlelteti a magyaroknak és a lengyeleknek is ugyanúgy járó helyreállítási források folyósítását, negyedik lépésként pedig nyílt hidegháborút indít Lengyelország ellen, az alkotmánybíróság által meghozott döntés kapcsán − vélekedett Deutsch Tamás.

Ezzel összefüggésben nincs megalapozott jogi érve sem a bizottságnak, sem az EP-nek, de nem is keresnek, hiszen erőalapon akarják rendezni a kérdést

− jelentette ki a képviselő, aki hangsúlyozta, hogy a magyar állam továbbra is kiáll Lengyelország mellett.

Mindenki, aki az európai birodalmi törekvések embere, és a nemzeti szuverenitás felszámolása a célja, az támadta, aki pedig demokrata érzelmű, az támogatta Lengyelországot

− fogalmazott Dutsch Tamás. Emlékeztetett: több hasonló határozat született az EU-ban már korábban, amely azt mondja ki, hogy van alkotmányos korlátja a közös uniós jog érvényesülésének.

Mint arról már korábban beszámoltunk, az Európai Parlament plenáris ülésén a lengyel alkotmánybíróság legutóbbi döntéséről tartottak vitát. Ezzel kapcsolatban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke aggodalmát fejezte ki a lengyel igazságszolgáltatás helyzete miatt. Mint mondta, az Európai Bizottság szükség esetén jogi lépéséket fog tenni, a lengyel kormánynak pedig el kell magyaráznia, hogyan akarja megvédeni az uniós pénzeket.

Mateusz Morawiecki szerint azonban az uniós intézmények nem erőltethetik rá döntéseiket másokra jogi alap nélkül, és nem engedheti meg magának az EU, hogy egyes tagállamokkal szemben pénzügyi zsarolást alkalmazzanak.

Rovatok