Index Vakbarát Hírportál

Megszökött Észak-Koreából, most egy kínai börtönből 23 ezer dolláros vérdíjjal a fején

2021. október 20., szerda 17:24

2013-ban krimibe illő módon szökött át Észak-Koreából a szomszédos kínai tartományba, Csilinbe, majd elfogták és tizenegy év börtönt kapott, ahonnan most sikeresen meglépett.

A kínai hatóságok példátlan, 23 ezer dollárnak megfelelő jüant (150 000 jüan) ígérnek annak, aki olyan információval szolgál, amelynek nyomán azonnal el lehet kapni az észak-koreai Zsu Hszian-jiant. Az összeg nagyságát jól jelzi, hogy ez éppen ötszöröse annak, amennyi a Csilinben élő átlagember éves jövedelme. A 39 éves férfi hétfő este szökött meg Csilin város börtönéből, amikor a nap végén a rabok befejezték a munkát. A börtön nyomravezetői díjról szóló felhívását a kínai Twitteren, a Weibón 22 millióan nézték meg rövid idő alatt. Kínában nagyon ritka, hogy valaki megszökik a börtönből – írja beszámolójában a CNN. A hét elején már egy másik, krimibe illő, gyilkos utáni hajsza váltott ki felzúdulást a kínai netes társadalomban.

Zsu tehát hétfőn este a munka végeztével nem tartott a többiekkel, hanem felmászott a börtönkapu melletti tároló tetejére, elfutott a börtönfalig, ahol egy hosszabb kötél segítségével szétszaggatta a szögesdrótot, amelybe áramot vezettek – néhányszor jól látható, amint szikrázik a kerítés e szakasza –, majd átmászott a falon, és eltűnt. Szökését társai és a börtönőrök is végignézték, amint látható az ipari kamera felvételén. 

Egy másik felvételen látszik, amikor előbújik rejtekéből, illetve egy harmadik ipari kamerás felvétel azt mutatja, amikor leugrik a börtönfalról, egy ideig mozdulatlanul figyel, majd elindul a városba, átvágva a börtön előtti téren. 

A rendőrség azonnal lezárta a környező falvakba bevezető utakat és házról házra járva kutatták át az épületeket, legalábbis az állami Global Times jelentése szerint. Egyelőre azonban nem bukkantak a szökött rab nyomára.

Szökés Észak-Koreából

Zsu bírósági aktáiból derült ki, hogy az 1982-ben született, eredetileg szénbányász férfi még 2013 júliusának egyik éjszakáján Észak-Korea legészakkeletibb csücskénél

beugrott a határfolyóba, hogy átúszva elérje a szomszédos Csilin tartomány első kínai faluját.

Nem sokat teketóriázott, betört az első útjába kerülő falusi házakba, ahonnan pénzt, mobilt, tornacipőt és ruhákat lopott. Az utolsó házban azonban egy idős asszony felfedezte a betörést, és segítségért kiáltott.

Az ezután történteket Zsu így idézte fel vallomásában: „Előhúztam az övemből a késem, és megszúrtam az öregasszonyt. Ekkor vettem csak észre, hogy van nála egy táska. Megpróbáltam kitépni a kezéből, de nem engedte el, ezért még néhányszor megszúrtam.”

A nő csodával határos módon túlélte a késes támadást, Zsu pedig nem túl rafináltan taxiban próbált elmenekülni, ám nem sokkal később elkapták. 2014-ben tizenegy évre ítélték, a büntetést a Csilin városi börtönben kellett letöltenie. A CCTV, vagyis a kínai állami televízió riportjából kiderül, hogy büntetését kétszer is jelentősen csökkentették, mert bűneit megbánó, szorgalmas magatartást tanúsított, keményen dolgozott és „messzemenően kivette a részét a börtön szakmai, ideológiai és kulturális oktatásából”.

2023 augusztusában szabadult volna, amikor átadták volna az észak-koreai hatóságoknak. Emberi jogi szakértők megjegyzik, hogy azokat, akik elszöknek Észak-Koreából, majd visszakerülnek, általában rettenetesen megkínozzák, mielőtt átnevelőtáborokba zárják.

Rovatok