Index Vakbarát Hírportál

Reagált a lengyel külügy az EP állásfoglalására

2021. október 22., péntek 13:29

Az Európai Parlament (EP) a saját hatáskörén túllépve foglalt állást a lengyel alkotmánybírósági döntésről − kommentálta pénteken az előző nap az EP strasbourgi plenáris ülésén megszavazott dokumentumot Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes.

A diplomata arra reagált, hogy az Európai Parlament nem kötelező érvényű állásfoglalásában az európai értékek és jogszabályok elleni támadásként értékelte a lengyel alkotmánybíróság október eleji döntését. A varsói testület döntése szerint a nemzeti alkotmány elsőbbséget élvez az uniós joggal szemben.

A külügyminiszer-helyettes szerint az uniós parlament állásfoglalása csak a képviselők nézeteit tükrözi, de senkire nézve sem kötelező. A dokumentum „sehogyan sem helyezhető el az EP és az EU hatáskörein belül” − hangsúlyozta.

Az Európai Parlament az utóbbi években olyan állásfoglalásokat szavaz meg, amelyeknek semmi közük a valósághoz, a jogosulatlanul elfogadott dokumentumokkal pedig csökkenti önmaga és az egész EU tekintélyét

− vélekedett Piotr Wawrzyk.

A témát a külügyi tárca egy másik miniszterhelyettese, Szymon Szynkowski vel Sek is kommentálta pénteken a közszolgálati rádió hírcsatornájának. Szerinte alaptalan, hogy a pénzügyi eszközöket az EU zsarolásra használja fel, és úgy állítja be, mintha „a lengyel igazságügyi reform miatt veszélybe kerülnének az EU pénzügyi érdekei”.

Rovatok