Index Vakbarát Hírportál

Jobboldali a Twitter algoritmusa

2021. október 22., péntek 17:36 | aznap frissítve

Megvizsgálta saját platformjait hét fejlett országban a Twitter, és rádöbbent, hogy az algoritmusa a jobboldali politikusok és médiumok tweetjeit részesíti előnyben. 

A techcég összehasonlította a hírfolyam két módját: a felhasználók interakciói alapján az algoritmus által összeállított hírfolyamot, valamint a hagyományos, kronológiailag rendezett tweetfolyamot. 

A brit, amerikai, kanadai, francia, spanyol, japán és német felületeken végzett vizsgálat eredménye szerint Németországot leszámítva mindenhol a jobboldali tartalmak dominálnak, az algoritmus saját szája íze szerint rendezett hírfolyamban pedig a jobboldali politikai szereplők tweetjeiből volt több. 

Az Egyesült Királyságban és Kanadában majdnem háromszor több embert értek el a jobboldali politikusok üzenetei az algoritmusnak köszönhetően – derül ki a vonatkozó jelentésből

A Twitter a 2020 áprilisi 1. és augusztus 15. között publikált több száz millió politikus- és sajtótweetet vette alaposan szemügyre. 

A közösségi média maga sem érti, mi alapján dönt az algoritmus, így változtatást helyezett kilátásba. 

Szemben a Facebookkal, a Twitter átláthatóbbá szándékozik tenni belső működését, elmondása szerint elérhetővé akarja tenni egy harmadik félnek, kutatóknak és akadémikusoknak az adatbázisait. Adatvédelmi aggályok miatt nem teszi közzé az adathalmazokat, vagy ahogy a Twitter fogalmaz, a nyers adatokat.

Mindazonáltal a cél az, hogy az érdeklődő kutatók értékeljék a cég vizsgálati metódusát és a jelentés tartalmát. Tudatta azt is, hogy szándékai szerint rendszeresen meg akarja osztani belső adatbázisait cégen kívüli partnerekkel azzal a céllal, hogy összhangba hozzák az adatvédelmi kötelezettséget az elszámoltathatósági elvárásokkal. 

(Guardian)

Rovatok