Index Vakbarát Hírportál

Terroristának minősített palesztin jogvédő szervezeteket Izrael

2021. október 23., szombat 08:29

Hat palesztin jogvédő szervezetet minősített terroristává Izrael azzal az indokkal, hogy mindegyik kapcsolatban áll a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Front (PFLP) nevű, a zsidó állam ellen támadásokat végrehajtó fegyveres szárnnyal rendelkező politikai mozgalommal.

Az izraeli védelmi tárca közlése szerint a szóban forgó szervezeteket a PFLP vezetősége irányította, céljuk pedig a jogvédelem leple alatt nem más, mint „Palesztina felszabadítása és Izrael elpusztítása”.

A minisztérium közlése szerint a jogvédő csoportok a PFLP finanszírozásában központi szerepet játszottak, hatalmas összegeket szerezve európai és nemzetközi donoroktól. A tevékenységükről nemzetközileg jól ismert szervezetek valóban kaptak pénzt EU-tagállamoktól, az ENSZ-től és másoktól.

A Ciszjordániát kormányzó Palesztin Hatóság a palesztin civil társadalom elleni „tébolyult” támadásnak nevezte az izraeli lépést. Az egyik érintett csoport, az 1979-ben alapított al-Hak vezetője szerint Izrael konfliktust akar kirobbantani a döntéssel. A többi szervezet gyermekjoggal, gazdaságfejlesztéssel, női és munkavállalói jogokkal foglalkozik.

Rovatok