Index Vakbarát Hírportál

Kínában törvényt hoztak a határok sérthetetlenségéről

2021. október 24., vasárnap 16:41 | aznap frissítve

Új törvényt fogadott el a pekingi törvényhozás a szárazföldi határok védelmére, a jövő év január 1-jével hatályba lépő szöveg sérthetetlennek nevezi a Kínai Népköztársaság szuverenitását és területi egységét.

A Hszinhua állami hírügynökség beszámolója szerint ez az első olyan jogszabály a Kínai Népköztársaság történetében, amely a szárazföldi határok kezeléséről rendelkezik: előírja az állam számára, hogy intézkedésekkel erősítse a határvédelmet, továbbá

védekezzen minden olyan támadás vagy akció ellen, amely aláásná az ország területi egységét.

A megfogalmazás szerint az ország közelében kialakuló háború vagy a határvidék biztonságát fenyegető fegyveres konfliktus esetén Kína lezárhatja határát. A törvény emellett arról is rendelkezik, hogy az államnak az egyenlőség és a kölcsönös bizalom elvei alapján – úgymond baráti egyeztetésen keresztül – kell kezelnie a szárazföldi határokat érintő kérdéseket a szomszédos országokkal a „régóta fennálló határkérdések” megoldására.

Kína mintegy 22 ezer kilométer hosszú szárazföldi határvonalat tudhat magáénak, melyen 14 országgal osztozik. Ezek mentén vitás helyzet áll fenn a Himalájában fekvő Akszai-fennsík hovatartozását illetően, arra ugyanis Kína és India is igényt tart. A két ország tavaly május óta nagy számban állomásoztat katonákat a vitatott határvidéken.

Kína északnyugati területe, a zömében muszlim vallású ujgurok lakta Hszincsiang pedig az augusztusban a tálibok uralma alá került Afganisztánnal határos. Bár a pekingi vezetés támogatásáról biztosította a tálibokat, ehhez feltételként szabta, hogy szigorúan határolódjanak el minden terrorszervezettől, köztük a Hszincsiangban elkövetett merényletekkel vádolt Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalomtól.

A Mianmarral és Vietnammal közös déli határvidékeken pedig a Kínában nagyrészt tavaly tavasszal megfékezett koronavírus-járvány újabb gócainak felbukkanásáért tették felelőssé az illegális határátlépőket, ami alapján szintén szükségesnek ítélték a határvédelem megerősítését. Az elmúlt hetekben az észak-kínai Belső-Mongólia autonóm területen kialakult újabb járványgóc miatt az egyik ottani határvárosban rendeltek el részleges vesztegzárat, jóllehet a fertőzések eredete egyelőre tisztázatlan.

Rovatok