Index Vakbarát Hírportál

A pandémia sem lassította a globális felmelegedést

2021. október 25., hétfő 14:35

Bár a koronavírus-járvány első évében sok helyen hetekre leállt a gazdasági élet, az egyre drámaibbá váló klímaváltozást ez sem állította meg. A legfontosabb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid légköri koncentrációja 2020-ban rekordértékűre emelkedett – közölte hétfőn Genfben a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

A növekedés ráadásul a 2011-2020 közötti évek átlagánál is erőteljesebb volt.

„A gazdaság Covid-19 okozta lassulásának semmilyen észlelhető hatása nem volt az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjára és növekedési arányára” – írja éves közleményében a WMO.

Csak az újonnan kibocsátott szén-dioxid mennyisége esett vissza 2020-ban: 5,6 százalékkal.

„Amíg van emisszió, tovább növekszik a globális hőmérséklet”. A szén-dioxid, mely szén, olaj, gáz elégetésével, a cementgyártás és más ipari folyamatok, valamint az erdőirtás nyomán keletkezik, évszázadokon át a légkörben marad.

A szén-dioxid-koncentráció átlagértéke 2020-ban 413,22 ppm (részecske per millió) volt, ami az iparosodás (1750) előtti szint 149 százaléka. Egy évvel korábban 410,7 ppm volt a sűrűség, a 400 ppm-es határt 2015-ben lépte át a koncentráció.

A szén-dioxid a WMO szerint a legjelentősebb üvegházhatású gáz, a Föld felmelegedésének 66 százalékáért felelős. Az összes üvegházhatású gáz együttvéve átlagosan 1,1 Celsius-fokkal növelte a hőmérsékletet világszerte.

A szervezetnek már vannak 2021-es mérései is, melyek semmi jóval nem kecsegtetnek: a Hawaiin lévő Mauna Loa állomáson a szén-dioxid-koncentráció júliusban 416,96 ppm volt. Tavaly itt 414,62 ppm-et mértek.

A WMO az átlagot minden évben a mérési állomások középértéke alapján határozza meg.

Ha nem lépnek életbe a mainál szigorúbb klímavédelmi intézkedések, nem lehet teljesíteni a párizsi klímaegyezményben meghatározott célokat, tehát a Föld felmelegedését 1,5-2 Celsius-fokban korlátozni – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

Utoljára 3-5 millió éve lehetett ilyen magas a Földön szén-dioxid-koncentráció. Akkoriban a hőmérséklet 2-3 Celsius-fokkal, a tengerszint pedig 10-20 méterrel lehetett magasabb. Az ennyivel korábban uralkodó állapotra a kutatók fosszíliák és jégfuratok elemzése alapján következtethetnek.

A klíma melegedésének 1,5 Celsius-fokban történő korlátozásához a világnak 2050 és 2070 között klímasemlegesnek kell lennie. Taalas felszólította a világ országait, hogy a szombaton Glasgowban kezdődő klímakonferencián szigorúbb klímavédelmi intézkedéseket jelentsenek be.

A WMO utalt arra is, hogy most olyan ökoszisztémák, melyek eddig szén-dioxidot nyeltek el, a szén-dioxid-emisszió forrásává váltak. Ilyen ökoszisztémák az Amazonas esőerdei az ezekben végrehajtott erdőégetések és erdőirtás miatt.

(MTI)

Rovatok