Index Vakbarát Hírportál

Jön a válság, milliók halhatnak éhen Afganisztánban

2021. október 25., hétfő 11:47

Afgánok milliói, köztük gyerekek fognak éhen halni, ha nem sikerül visszarántani Afganisztánt az összeomlás széléről – figyelmeztetett David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) igazgatója hétfőn.

A tisztségviselő a befagyasztott alapok elérhetővé tételét követelte a humanitárius erőfeszítések támogatása érdekében. Beasley rámutatott: a 39 milliós Afganisztán lakosságának mára több mint felét, 22,8 millió embert fenyeget az éhínség. Két hónappal korábban még 14 millió volt a számuk.

Gyerekek fognak meghalni. Emberek fognak éhezni

– figyelmeztetett David Beasley. Hozzátette: a finanszírozás hiányában és az afgán gazdaság összeomláshoz közeli állapotában látja a problémák gyökerét.

Afganisztánban a tálib lázadók augusztusban harc nélkül elfoglalták Kabult, és átvették a hatalmat a Nyugat által támogatott kormánytól. Ezt követően a nemzetközi adományok elapadtak, és a megszokottnál jobban előtérbe került az afgán gazdaság segélyfüggősége. Emellett Afganisztán külföldi vagyonát is befagyasztották, miután a nemzetközi közösség egyelőre nem tudja eldönteni, hányadán áll az új tálib kormánnyal.

Bealey szerint az élelmiszerhelyzet – amelyet tovább rontott az éghajlatváltozás – a tálib hatalomátvétel előtt is válságos volt. „Előrejelzéseink a vártnál gyorsabban valósulnak meg. Kabul gyorsabban elesett, mint ahogy vártuk, és a gazdasági összeomlás még annál is gyorsabban történik” – magyarázta.

A WFP igazgatója szerint „fel kell szabadítani a befagyasztott alapokat az emberek túlélése érdekében”. A tél közeledtével az Élelmezési Világprogramnak havonta 220 millió dollárra van szüksége ahhoz, hogy etetni tudja a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő afgánokat. A szervezet már a saját tartalékához is hozzányúlt annak érdekében, hogy decemberig biztosítani tudja az élelmiszersegélyeket Afganisztánnak, miután több adományozó nem tett eleget vállalásának – mondta Beasley.

Előfordulhat, hogy más országoknak szánt segélyalapokból kell átcsoportosítani Afganisztán javára – tette hozzá.

Segélyszervezetek arra buzdították az új kabuli kormány emberi jogi politikájával elégedetlen országokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a tálibokkal az összeomlás megakadályozása érdekében. Arra is figyelmeztettek, hogy az összeomlás a 2015-öshöz hasonló migrációs válságot válthat ki.

Nem hiszem, hogy a világ vezetői tudatában vannak annak, mi vár rájuk

– mondta Beasley, felsorolva számos humanitárius válsághelyzetet a Közel-Keleten, Afrikában és Közép-Amerikában.

(Borítókép: David Beasley 2021. október 7-én. Fotó: Rich Fury / U.N. World Food Programme / Getty Images)

Rovatok