Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország tovább fejleszti a hadseregét

2021. október 26., kedd 17:49

Új, a lengyel fegyveres erők megerősítését és a hadsereg létszámának növelését célzó törvénytervezetet mutatott be Jarosław Kaczyński kormányfő-helyettes, a kormánypárt elnöke, valamint Mariusz Błaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

Az MTI beszámolója szerint a fegyveres erők működését átfogó módon szabályozó tervezet 14 régebbi törvényt helyettesítene, köztük olyanokat, amelyek módosított formában még az 1989 előtti időszakban érvénybe lépett törvényekre vezethetők vissza.

MARIUSZ BŁASZCZAK KÖZÖLTE, HOGY A TERVEZET OLYAN MECHANIZMUS KIALAKÍTÁSÁT TESZI LEHETŐVÉ, AMELYNEK RÉVÉN A LENGYEL HADSEREG A TOVÁBBI KORSZERŰSÍTÉST CÉLZÓ ÚJ PÉNZFORRÁSOKHOZ JUT. 

A hadsereg létszámnövelése érdekében bővítik a tartalékosok továbbképzési lehetőségeit, és bevezetik az önkéntes katonai alapszolgálatot. A 28 napos alapkurzus és 11 hónapos kiképzés után az önkéntesek vagy tartalékba vonulhatnak, vagy hivatásos katonaként szolgálhatnak tovább. Ez az önkéntes szolgálat egy másik formája lesz a lengyel hadsereg struktúráiban 2016 óta már működő területvédelmi erők (WOT) mellett. A WOT legénysége jelenleg több mint 30 ezer főt számlál, tagjai számát a jövőben legalább 50 ezerre emelik. A hivatásos katonák létszámát pedig 250 ezerre fogják bővíteni.

A törvénytervezet újonnan kiképzett kibervédelmi erők bevonására is számít a hadseregben, emellett tartalmaz fegyelmi, korrupció- és nepotizmusellenes előírásokat is.

Rovatok