Index Vakbarát Hírportál

Mateusz Morawiecki lehetetlennek tartja a Turów bánya bezárását

2021. október 26., kedd 19:25

Megerősítette Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, hogy végrehajthatatlannak tartja az Európai Unió Bírósága döntését a cseh határhoz közeli Turów bánya működésének felfüggesztéséről, amely rendelkezés teljesítésére az Európai Bizottság (EB) kedden azonnali bizonyítékot követelt – számolt be az MTI.

Lengyelország nem teheti meg, hogy a lakosok tízezreit elvágja a fűtéstől, a dolgozók ezreit megfossza a munkájuktól, a háztartások millióit pedig áram nélkül hagyja – reagált Morawiecki egy sajtóértekezleten az elhangzott újságírói kérdésre. Továbbá úgy fogalmazott:

Bizonyos döntések elfogadhatatlanok társadalmi, gazdasági, adott esetben energiabiztonsági okokból is.

A rendelkezés végre nem hajtása miatt az uniós bíróság szeptember végén az EB-nek kifizetendő napi 500 ezer euró pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot. Kedden pedig az EB azt közölte, hogy a bezárásra vonatkozó bizonyítékok hiányában rendszeres időközönként fizetési felszólításokat fog kibocsátani Varsónak.

A cseh kormány korábban azért fordult az unió bíróságához, mert szerintük a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést. A konfliktus pedig annyira elharapózott, hogy Mateusz Morawiecki még szeptemberi budapesti látogatását is lemondta, mert nem akart Andrej Babiš cseh kormányfővel találkozni.

A felek közötti prágai tárgyalásokon a lengyelek azt javasolták, hogy 50 millió euró támogatást adnának az érintett cseh régió víztartalékainak  védelméhez. Az október elejei cseh parlamenti választások előtti légkörben a szinte véglegesített megegyezés végül nem született meg, egyes sajtónyilatkozatok szerint az aláírandó megállapodás érvényességének határideje miatt.

Hétfőn Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes közölte, a Prágából érkezett jelzések szerint a cseh fél vissza akar térni a tárgyalóasztalhoz, a tárgyalások megújítása "a legközelebbi napok, legfeljebb két hét kérdése".

Rovatok