Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index mai hírösszefoglalója, melyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

    Pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a legnagyobb mértékben Európában nőtt a koronavírus-fertőzöttek és halálesetek száma az elmúlt héten – számolt be az MTI.

    Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint az 53 európai országban a fertőzöttek számának növekedése 18 százalékos volt. Az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma immár negyedik egymást követő héten emelkedik a térségben.

    Ugyanebben az időszakban a koronavírussal kapcsolatos halálesetek számának növekedése 14 százalékos volt. Ez 1,6 millió új fertőzöttet és több mint 21 ezer új halálesetet jelent – áll a WHO heti járványügyi jelentésében.

    A WHO szerint több oka is van az európai növekedésnek, például egyes kelet-európai országok lakosságának alacsony átoltottsága. A fertőzési ráta Ukrajnában, Romániában, Bulgáriában, Moldovában és Grúziában a legmagasabb, közülük némelyikben a 100 ezret is meghaladta az új fertőzöttek száma múlt héten.

  • Összesen 997 adag oltást használtak fel Kovászna megyében az elmúlt 24 órában. Az első oltást 300, a másodikat 43, míg a harmadikat 188 személy kapta meg, a Johnson & Johnson vakcináját pedig 446 embernek adták be – írja az Új Magyar Szó.

    A prefektúra szerdai tájékoztatásából kiderül: 24 óra leforgása alatt 60 új fertőzöttet regisztráltak Kovászna megyében. Háromszéken 1278 aktív fertőzöttet tartanak nyilván jelenleg, a megyében pedig 5,64 ezrelékes a fertőzöttségi mutató.

    A legtöbb fertőzöttet, 562 személyt Sepsiszentgyörgyön azonosították, így a háromszéki megyeszékhelyen 8,80 ezrelék a fertőzöttségi mutató. Emellett Nagypatakon 14,80 ezrelék, Árkoson 10,47 ezrelék, Kökösben és Sepsikőröspatakon meghaladja a 8 ezreléket a megbetegedések gyakorisága.

  • A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) azt javasolja, hogy állandósítsák a koronavírus-járvány miatt tavaly bevezetett öt cserelehetőséget – adta hírül az MTI.

    Az IFAB a döntéssel kapcsolatban közölte: továbbra is a versenyszervezők döntethetnének a szabály alkalmazásáról. Az öt cserét még 2020 májusában engedélyezték, mert a vírus első hullámakor teljesen leállt a világ labdarúgása, ezért a 2019–20-as idényt csak sűrített menetrenddel tudták befejezni.

    Az illetékes testület azóta többször is meghosszabbította a bevezetett szabályt, mely jelenleg 2022 végéig van hatályban.

  • Az iskolai maszkviselési kötelezettség visszaállítását sürgeti Németországban a tanárok legnagyobb érdekképviseleti szervezete a járvány erősödése miatt − adta hírül az MTI.

    A több mint 160 ezer általános iskolai és középiskolai tanárt összefogó szervezet elnöke, Heinz-Peter Meidinger közölte: az iskolásoknál gyakrabban fordul elő koronavírusos megbetegedés, mint egy évvel korábban.

    Az iskolabezárásokat idén el kell kerülni, ezért vissza kell állítani a kötelező maszkviselést, főleg az általános iskolákban − mondta az érdekképviseleti vezető. Hozzátette: a maszkviselés mellett a tanulók rendszeres tesztelése is fontos.

  • A szerb kormány elfogadta Lengyelország felajánlását, így néhány napon belül kétszázezer adag Moderna-vakcina érkezik a nyugat-balkáni országba.

    Ezzel már ötféle koronavírus elleni védőoltás lesz elérhető Szerbiában, ahol eddig a nagykorú lakosság 55 százalékát oltották be.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 7840-nel 1 111 957-re, halálos áldozatainak száma pedig 63-mal 9634-re emelkedett – számolt be az MTI.

  • Ki kell dolgozni az új típusú koronavírus és az általa okozott Covid−19 betegség elleni vakcinák kölcsönös elismerésének mechanizmusát − jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a kelet-ázsiai országok virtuális csúcsértekezletén.

    Moszkva igyekszik hozzájárulni, hogy biztosítani lehessen a szabad és diszkriminációtól mentes hozzáférést az új koronavírusos fertőzés elleni oltóanyagokhoz

    − hangsúlyozta az orosz elnök.

    Az orosz Szputnyik V alkalmazását mintegy hetven országban engedélyezték, az oltóanyagot több mint ötven országba szállítják.

  • A lélegeztetőgépre kerülő koronavírusos betegeknek csupán tíz százaléka éli túl fertőzést − írja a Kárpátinfo.

    Vannak dolgok, amiket nem akarunk tudni, amelyekre nehéz ránézni, és azt gondoljuk, hogy soha nem fognak megérinteni minket

    − mondta Anatolij Poloszkov, Kárpátalja kormányzója. Rámutatott: nagyon súlyos az egészségügy helyzete a megyében. A kormányzó ugyanakkor kitért arra is, hogy más régiókban is.

    Oltás vagy intenzív osztály? Egy egyszerű kérdés, aminek az ára az életünk

    − fogalmazott a kormányzó, aki mindenkit arra kér, hogy éljen a lehetőséggel, és vegye fel a koronavírus elleni védőoltást.

  • Az elmúlt napon Oroszországban 36 582 új koronavírusos megbetegedést azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta már 8 352 601 fertőzöttről tudnak az országban − jelentette a TASZSZ hírügynökség.

    A járvány szövődményeibe az elmúlt 24 órában 1123 ember halt bele. A járvány kezdete óta így már 233 898-ra emelkedett a vírus áldozatainak száma.

  • A magas esetszám miatt nőtt az oltakozási hajlandóság Horvátországban – közölte a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ).

    Az elmúlt napon 9600-an vették fel a koronavírus elleni vakcina valamelyik dózisát, míg ez a szám a múlt héten négyezer volt – számolt be az MTI.

    A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 894 067-en kaptak védőoltást, a jogosultak 46, a felnőtt lakosság 55 százaléka, közülük 1 781 470-en már a második adagot is felvették.

    Az elmúlt 24 órában 4571 új fertőzést azonosítottak, tavaly decemberben volt legutóbb négyezer fölött a napi új esetek száma. A vírus okozta Covid–19 betegségben szerdára 26-an haltak meg. Kórházban 1207 beteget ápolnak, közülük 153-an vannak lélegeztetőgépen.

    Nőtt az igény a védőoltások harmadik dózisára is. Az elmúlt kilenc napban, amióta Horvátországban engedélyezték az emlékeztető oltások beadását, valamivel több mint tízezren éltek a lehetőséggel.

  • Ferenc pápa az elsők között kapta meg az emlékeztetőoltást a Vatikánvárosi Államban élők között Matteo Bruni szentszéki szóvivő szerdai bejelentése szerint. A szentszéki szóvivő elmondta, hogy a harmadik adag oltás beadását az előzetes tervek szerint október második felében kezdték el – számolt be az MTI.

    Az emlékeztetővakcinában a pápai államban élők és dolgozók között elsőként a hatvan év felettiek, valamint a gyengébb immunrendszerű személyek részesülnek.

    A 84 éves Ferenc pápa is ebbe a kategóriába tartozik, így az elsők között kapta meg a harmadik dózist – mondta Matteo Bruni.

    A Vatikánvárosban január közepén kezdődött az oltás a pápai államtól rendelt tízezer adag Pfizer-vakcinával.

    Ferenc pápa januárban vette fel az első, februárban a második oltást.

    A Vatikán területén az Olaszországban érvényes járványintézkedéseket alkalmazzák, vagyis a vatikáni munkahelyekre, hivatalokba, a Vatikáni Múzeumba kizárólag oltási igazolási védettséggel lehet belépni. Kivételt a Szent Péter-bazilikába való belépés jelent, és a pápai audienciákon való részvételhez sem kötelező a védettség igazolása.

  • A Pfizer tárgyalásokat folytat Japánnal, hogy benyújthassa engedélyezésre vakcináját az öt év feletti korosztályban – írja a Kyodo News.

    Ez egy nappal azt követően történt, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Felügyelet (FDA) független szakértőkből álló bizottsága pozitívan szavazott a kérdésben.

    Japánban az oltóanyag jelenleg 12 éves kortól használható.

  • Elutasította a román szenátus azt a törvénytervezetet, amely szerint a közalkalmazottak és a nagyobb magáncégek dolgozói csak uniós Covid-igazolvánnyal mehetnek be a munkahelyükre − adta hírül az MTI.

    Az ügyvivő kormány több minisztere által beterjesztett törvénytervezet eredetileg csak az egészségügyi alkalmazottak számára tette volna kötelezővé a zöldigazolványt, a szenátusi szakbizottságok javaslata alapján azonban az egész állami szektorra és minden olyan magántulajdonú irodaépületre kiterjesztenék a megkötést, ahol több mint ötven ember tartózkodik.

    Az ülésen részt vevő szenátorok többsége 67–60 arányban támogatta ugyan a tervezetet, de nem gyűlt össze a sarkalatos törvény elfogadásához szükséges minősített többség, ami 69 szavazatot jelent.

  • Egyetlen nap alatt 4261 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak Ausztriában, amire az elmúlt tizenegy hónapban nem volt példa – írja az MTI.

    Az országban 35 070 aktív fertőzöttről tudnak, közülük 1257 embert ápolnak kórházban – egy hét alatt több mint harminc százalékkal nőtt a számuk –, 250-en pedig intenzív osztályon vannak. 

    Szerdára tízen haltak meg koronavírusban, a járvány kezdete óta pedig 11 289-en vesztették életüket a 8,9 milliós Ausztriában.

    A lakosság 65,6 százaléka legalább egy oltást kapott már, 62,3 százaléka pedig teljes átoltottsággal rendelkezik Ausztriában.

  • Ukrajnában újabb hét megyével bővült a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös kategóriában lévő régiók száma, így már a megyék túlnyomó többsége, huszonnégyből tizenöt lesz ebben a kategóriában ; közölte szerdán Oleh Nemcsinov kabinetminiszter.

    A kormány válságstábjának döntése értelmében a hét új régióban október 30-tól lépnek életbe a kategóriára vonatkozó korlátozások. Az idesorolt térségekben csak azok látogathatják a mozikat, színházakat, múzeumokat, bevásárló- és szórakoztatóközpontokat, vendéglátóipari egységeket, piacokat, edzőtermeket és uszodákat, akik megkapták a védőoltás mindkét adagját, továbbá azok az oktatási intézmények működhetnek a szokásos módon, amelyekben az alkalmazottak száz százaléka teljes védettséggel bír.

    A főváros, Kijev egyelőre maradt az eggyel alacsonyabb kockázatot jelző, narancs színű kategóriában, viszont Kijev megye – ahogyan a nyugati országrészben lévő Lviv megye is – szombattól átkerül a vörös kategóriába. Utóbbiban már készülődnek a zárlatra, a megyeszékhelyen, Lvivben (Lemberg) az őszi szünet végétől, november 1-jétől áttérnek az iskolákban a távoktatásra, és csak az óvodák lesznek nyitva.

    Az UNIAN hírügynökség közben arról számolt be, hogy a már vörös besorolásban lévő dél-ukrajnai Odessza egyik kórházában elfogyott az orvosi oxigén, emiatt több mint negyven beteget kellett más egészségügyi intézménybe átszállítani.

    Kárpátalja még a legenyhébb kockázatot jelző, sárga kategóriában van, de a megyei kormányzói hivatal tájékoztatása szerint az ottani kórházak is lassan telítődnek koronavírusos betegekkel. Sajtóközleményében a hivatal kiemelte, hogy nagyon sok a súlyos beteg, aki orvosi oxigént kap vagy lélegeztetőgépre kapcsolták. A lélegeztetőgépen lévő betegek közül az orvosok tízből csak egynek az életét tudják megmenteni – közölte Anatolij Poloszkov kárpátaljai kormányzó, hozzátéve, hogy az intenzív osztályon lévő betegek közül egy sincs beoltva koronavírus ellen.

    Ukrajnában szerdára 22 574-gyel 2 825 733-ra nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 692-vel 65 628-ra, az aktív betegeké pedig több mint tízezerrel 358 400-ra. Az elmúlt napon kimagaslóan sok, 5925 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

  • Lefelé módosította gazdasági előrejelzését a német szövetségi kormány, a szerdán bemutatott prognózis szerint Németország hazai összterméke (GDP) a tavasszal valószínűsített 3,5 százalék helyett csak 2,6 százalékkal nő idén.

    Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában a szűk ellátási keresztmetszetek és a világszerte magas energiaárak miatt „elmarad a remélt év végi hajrá” – mondta berlini tájékoztatóján Peter Altmaier, az ügyvezető kormány gazdasági minisztere.

    A német gazdaság teljesítménye így a korábban vártnál egy negyedévvel később, 2022 első negyedévének végére éri el a koronavírus-világjárvány előtti szintet. Jövőre már 4,1 százalékos lehet a GDP-növekedés, szemben a tavasszal valószínűsített 3,6 százalékkal, de csak akkor, ha nem fogják vissza újabb tényezők a gazdaság lendületét – húzta alá a miniszter.

    Az új típusú koronavírus ismét erősödő terjedésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a telet ismét a világjárvány határozza meg, és ennek lehetnek „negatív gazdasági következményei”, azonban valószínűleg sikerül majd újabb nagyszabású lezárások nélkül kezelni a helyzetet. Ehhez viszont be kell tartani a közösségi maszkviselés szabályát és a többi fertőzésvédelmi előírást – mondta.

  • A világon 244 493 441 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 963 243 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 244 059 001 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 954 560 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 45 609 021 eddig a napig. A halálos áldozatok száma 738 877.

    • Indiában 34 202 202 fertőzöttet és 455 068 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 21 748 984 fertőzöttről és 606 246 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 8 894 843 a fertőzöttek száma, és 140 253-an haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 8 185 400-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 228 581-re emelkedett.
    • Törökországban 7 909 081 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 69 559.
    • Franciaországban 7 235 100 fertőzöttet és 118 490 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Argentínában 5 283 000 a fertőzöttek és 115 866 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 004 143 fertőzöttet és 87 238 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 747 773 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 131 904.
    • Németországban 4 516 839 a fertőzöttek száma, 95 365 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 982 143 fertőzöttet és 76 540 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában pedig 2 933 778 fertőzöttet és 69 130 halálesetet.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Romániában 14 950 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak kedden. A Covid–19 és szövődményei 512 beteg életét követelték az elmúlt 24 órában. Egy 14 éves és négy harminc év alatti fiatal is van a halálos áldozatok között; mindannyian oltatlanok, írta az Agerpres hírügynökség. Kórházak intenzív osztályain 1861 fertőzöttet kezelnek osztályon, közülük 44 gyermek.

  • A lengyel egészségügyi minisztérium közzétette a legfrissebb koronavírus-adatokat, amely szerint az elmúlt 24 órában 8361 új megbetegedést regisztráltak az országban – írja a The Guardian.

    Ez azt jelenti, hogy meredeken emelkedik a fertőzöttek száma, egy nappal korábban ugyanis 6265 koronavírusos eset volt Lengyelországban.

    Az országban legutóbb 2021 áprilisában regisztráltak 8000-nél több koronavírusos megbetegedést.

  • Izrael november közepétől fogadja a koronavírus ellen Szputnyik V-vel beoltott turistákat. Ám kizárólag akkor, ha két PCR- és egy szerológiai, vagyis vérvizsgálattal elvégzett tesztjük szerint sem fertőzöttek.

    Ha a közvetlenül a megérkezésük után elvégzett vérvizsgálat nem talál a vírusfertőzéstől védő ellenanyagot a szervezetükben, akkor a turisták maguk dönthetik el, hogy izraeli karanténban töltik el látogatásuk idejét, vagy visszatérnek abba az országba, ahonnan beutaztak, írta az MTI.

    Az első PCR-tesztet a repülőgépre szállás előtt, egyet pedig a tel-avivi repülőtéren, megérkezés után kell elvégeztetni. Az Izraelben különösen fontosnak tartott gyógyszerfelügyeleti szervezetek, az amerikai és az európai, egyelőre nem ismerték el a Szputnyik V vakcinát, ezért a beutazás lehetővé tételéhez jogszabályi változtatások szükségesek.

  • A koronavírus-járványnak koránt sincs vége, figyelmeztetett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) veszélyhelyzeti bizottsága. A testület szerint a világjárvány továbbra is rendkívüli esemény, ami károsítja az egész világ lakosságának egészségét, nemzetközi fertőzési kockázatot jelent, illetve veszélyezteti a nemzetközi közlekedés zavartalan működését.

    Valamennyi országnak továbbra is folytatnia kell a védekezést, például a távolságtartással kapcsolatos intézkedések betartatását, az oltást, a gyors diagnosztizálást és kezelést. Felszólította a tagállamokat: ismerjék el a WHO által hitelesített valamennyi védőoltást.

    (Infostart)

  • Két év lezárás után végre a pohár fenekére néznének Ausztráliában, hisz a Föld déli féltekéjén most kezdődik a nyár, csakhogy nincs kiszolgáló személyzet a szórakozóhelyeken. Merthogy leléptek a külföldi idénymunkások és a diákok, és nem áll sor a reptéri beléptetőkapuk előtt sem a kontinensország szigorú beutazási szabályai miatt. 

    A járvány kitörése előtt több százan jelentkeztek vendéglátósnak, most meg úgy kell összefogdosni az embereket. Így pedig nehézkesen fog fellendülni az ausztrál gazdaság – írja a Reuters.

    A kormányzati statisztikák alapján a pandémia kirobbanását követően idén júniusra harmadannyi idénymunkás volt Ausztráliában, mint a járvány előtt. A külföldi diákok száma is megcsappant: 300 ezerrel kevesebben vannak, mint a „békeidőben” szoktak lenni. 

    A megoldás: a bevándorlás bátorítása. Új-Dél-Wales kormánya már a járvány előtti mutató duplájára, 400 ezerre akarja emelni a migráns dolgozók számát, hogy feltöltsék az üres munkahelyeket. 

    A mintegy 160 kocsmát és éjszakai klubot üzemeltető Australian Venue cég már 1000 ausztrál dollárt (237 ezer forintot) ajánl pluszjuttatásként azoknak a külföldi munkavállalóknak, akik három hónapnál tovább maradnának az országban, annyira nehéz jelenleg munkaerőt találni. 

  • Romániában több mint 111 ezren kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első dózisát. A szomszédos országban még soha ennyien nem vették fel a vakcinát 24 óra leforgása alatt, írta a foter.ro. Eddig mintegy 6,5 millió romániai állampolgár oltatta be magát a Covid–19 ellen, mindkét adagot 5,97 millióan kapták meg. Valeriu Gheorghiță, az oltási kampány koordinátora szerint ha ebben az ütemben oltakoznak az emberek, akkor ez év végére a 12 éven felüliek 70 százaléka védett lesz a gyilkos kór ellen.

  • A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.

    Ezt Alexander De Croo belga miniszterelnök jelentette be kedd este, a koronavírus elleni küzdelemmel foglalkozó szövetségi koordinációs bizottság rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón.

    „A fertőzések számának ugrásszerű növekedése észlelhető, az elmúlt héten 70 százalékos emelkedést tapasztaltunk, és naponta átlagosan 5300 új esetet regisztrálnak. Ha nem lenne védőoltás, a kórházainkban katasztrofális lenne a helyzet. Ilyen körülmények között szükség van az intézkedések szövetségi szintű megszilárdítására” – mondta a miniszterelnök.

    A belga hatóságok szerint a 18 év feletti belga állampolgárok 74 százaléka két adag oltást kapott, és a 12 és 18 év közötti gyermekek oltását is megkezdték már.

    De Croo hangsúlyozta, hogy a védőoltás továbbra is „nagyon hatékony eszköz a világjárvány elleni küzdelemben – 70 százalékkal csökkenti a kórházi kezelések számát, és 90 százalékkal a halálesetekét”. Az elmúlt héten Belgiumban a Covid–19-vírussal fertőzött betegek napi átlagos kórházi felvételeinek száma 56 százalékkal 115-re emelkedett, a halálesetek száma pedig 13 százalékkal napi 13-ra nőtt.

    A legfontosabb új járványvédelmi intézkedés a QR-kódok országos bevezetése volt, ami gyakorlat korábban csak a brüsszeli szövetségi régióban volt. Az országban Brüsszelben a legalacsonyabb az átoltottsági arány, a felnőtt lakosság 67 százaléka van teljesen beoltva.

    (MTI)

  • A brazil szenátus egyik bizottsága kedden azt javasolta, hogy Jair Bolsonaro elnök ellen bűnvádi eljárás induljon a koronavírussal, a világon második legmagasabb mértékű halálos áldozatainak számával kapcsolatos tettei és mulasztásai miatt.

    A 7:4 arányú szavazás egy hat hónapos bizottsági vizsgálat végső pontja volt, ami a kormánynak a járványkezelését vizsgálta. A bizottság hivatalosan jóváhagyta azt a jelentést, amely felszólítja az ügyészeket, hogy Bolsonarót a sarlatánságtól és a bűnözésre való felbujtástól kezdve a közpénzekkel való visszaélésen át az emberiesség elleni bűncselekményekig terjedő vádakkal állítsák bíróság elé, és ezzel tegyék felelőssé őt

    a Brazíliában történt több mint 600 ezer, koronavírus okozta halálesetek közül sokért.

    Az elnök tagadta a vádakat. Most annak az eldöntése, hogy a legtöbb vádat benyújtják-e, Augusto Aras főügyészre hárul, aki Bolsonaro kinevezettje, és akiről széles körben úgy vélik, hogy védelmezi őt. Omar Aziz szenátor, a vizsgálat elnöke azt mondta, hogy szerda reggel átadja az ajánlást a főügyésznek.

    Függetlenül attól, hogy vádat emelnek-e, a jelentés várhatóan felerősíti a megosztó elnökkel szembeni kritikákat, akinek a 2022-es újraválasztási kampánya előtt visszaesett a népszerűsége – nagyrészt a koronavírus brazíliai halálos áldozatainak magas száma miatt.

    (MTI)

  • Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.

    Van der Bellen meghívott mintegy 300 embert, hogy az osztrák főváros központjában lévő Hofburg, egykori császári palota termeiben kapják meg a védőoltásukat.

    Hivatalának közlése szerint 230-an előre regisztráltak, mások pedig spontán sorba álltak, hogy megkapják az oltást, amelyet egy segélyszervezet munkatársai adtak be.

    Van der Bellen azt mondta, hogy a maga részéről szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen megkapják a védőoltást. Eddig a lakosság 63,7 százalékát oltották be teljes mértékben a koronavírus ellen.

    Az oltás néhány ellenzője a palota előtt tüntetett, és azt követelte, hogy Ausztria oldja fel a koronavírus elleni korlátozásokat.

    A szomszédos országban a múlt héten jelentették be, hogy november elsejétől a legtöbb ausztriai munkavállalónak igazolnia kell, hogy beoltatta magát, negatív lett a vírustesztje, vagy felépült a koronavírus-fertőzésből.

    Pénteken az osztrák kormány közölte, hogy a be nem oltott emberekre vesztegzári intézkedések várnak, ha feszítetté válik a helyzet az egészségügyi ellátórendszerben.

    (MTI)

  • Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) szakértői tanácsadó testülete kedden azt javasolta az ügynökségnek, hogy engedélyezze az 5 és 11 év közötti gyermekek beoltását az amerikai Pfizer gyógyszeripari és a német BioNTech biotechnológiai vállalatok által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinával – jelentette kedden az amerikai sajtó.

    A szakértői bizottság egyhangúlag, 17:0 arányban, egy tartózkodás mellett javasolta a vakcina engedélyezését a kisebb gyermekek körében. Az FDA nem köteles betartani a testület ajánlását, de a legtöbb esetben megteszi. A testület néhány tagja megjegyezte, hogy túl általánosnak tartják az ajánlást, ugyanis elképzelhető, hogy

    azoknak a gyermekeknek, akik korábban megfertőződtek, csak egy adag szérumra lesz szükségük.

    Az amerikai gyógyszeripari vállalat az 5 és 11 év közötti gyermekek oltására kifejlesztett koronavírus elleni vakcina kutatási eredményeit szeptember végén, sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyezési kérelmét pedig október első hetében nyújtotta be az FDA-hoz. 

    (MTI)

Rovatok