Index Vakbarát Hírportál

Egy kis atom és kényszermunka – asztalhoz ült a francia és a kínai elnök

2021. október 27., szerda 07:08

Emmanuel Macron francia államfő azt kérte kínai kollégájától, Hszi Csin-pingtől, hogy „folytassa a kiegyenlítést” az Európai Unió és Kína között, azaz tegye hozzáférhetőbbé a kínai piacot az uniós tagállamok számára. A két államfő a koronavírus-járványhelyzetről, a klímaváltozással kapcsolatos teendőkről, a kereskedelmi kérdésekről, az iráni nukleáris programról, valamint az afganisztáni helyzetről is egyeztetett, írta a távirati iroda.

A jövő év elejétől Franciaország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét, Emmanuel Macron ezért azt kérte, hogy Kína foganatosítson konstruktívabb megközelítést az EU tagállamaival, valamint az Európai Parlament képviselőivel és intézményeivel szembeni ellenintézkedések megszüntetésével. Ezeket azért léptette életbe Kína, mert március 22-én az EU Külügyek Tanácsa az EU globális emberi jogi szankciórendszere keretében korlátozó intézkedéseket fogadott el a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen a muzulmán ujgurokkal szembeni üldöztetés miatt.

A francia elnök azt javasolta Kínának, hogy tartsa tiszteletben a kényszermunka elleni és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet egyezményeinek ratifikációját érintő kötelezettségvállalásait.

Az éghajlatváltozást érintően Emmanuel Macron arra ösztönözte Kínát, hogy tegye közzé a nemzeti szintű vállalásait és azt, hogyan képzeli el konkrétan a karbonsemlegesség elérését. A kínai elnök szeptemberben jelentette be az ENSZ közgyűlésén, hogy 2060-ig Kína nullára akarja csökkenteni a károsanyag-kibocsátását.

Rovatok