Index Vakbarát Hírportál

Visszafogottabbá vált az olaszországi politikai dráma

2021. október 27., szerda 16:46

Fej fej mellett Olaszországban a szociáldemokraták és Giorgia Meloni pártja, nagy a jobboldali hármas szövetség fölénye.

A Mario Draghi vezette egységkormány februári hivatalba lépése óta visszafogottabbá vált az olasz politikai dráma – fogalmazott szerdai hírlevelében az Euractiv. A portál szerint három olyan párt is van, amely a legerősebb lehet a 2023-ban esedékes parlamenti választásokon.

A baloldali Demokrata Párt (PD) 20,1 százalékon áll a friss felmérések szerint, ez nagyságrendileg megegyezik 2018-as parlamenti választási eredményükkel.

A Matteo Salvini vezette jobboldali Liga 19,4 százalékon áll, ami messze elmarad a 2019-es EP-választáson elért, harminc százalék feletti eredménytől, de még így is az élbolyban van.

A Giorgia Meloni-féle, szintén jobboldali Olasz Testvérek (FdI) húsz százalékon áll, ami kiugróan jó eredmény, hiszen 2018-ban mindössze négy százalékot értek el.

A jobbközép harmadik ereje, a Silvio Berlusconi vezette néppárti Hajrá, Olaszország! (Forza Italia) tizennégyről hét százalékra esett vissza.

Hasonlóan elvesztette támogatói felét az elitellenesnek indult Öt Csillag Mozgalom (M5S) párt is, a 2018-ban győzelmet jelentő 32 százalék helyett ma csak 16 százalékra számíthatnak.

Orbán Viktor az olasz jobboldalnak szurkol

A magyar miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés elnökét, akivel kedden közös sajtótájékoztatót tartottak.

Salvini a mi hősünk

– jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint az olasz jobboldali politikus belügyminiszterként bebizonyította, hogy még a tengeren is meg lehet állítani a migrációt.

Ahogy arról szombaton beszámoltunk az Indexen, október 23-án elkezdődött a szicíliai Palermóban Matteo Salvini pere, amelyben a volt olasz belügyminisztert azért vonják felelősségre, mert 2019 nyarán csaknem három hétig nem engedte egy spanyol hajón Szicíliához érkező illegális bevándorlók partra szállását.

Orbán Viktor a francia Nemzeti Tömörülés elnökével tartott sajtótájékoztatóján közölte: szolidárisak Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterrel, aki „rendkívül igazságtalan” eljárás alatt áll. A magyar miniszterelnök szerint az ilyen emberek az európai politikában elismerést és tiszteletet érdemelnének, nem jogi eljárásokat.

Nem csupán Matteo Salvinival ápol jó kapcsolatokat Orbán Viktor. Augusztus végén Giorgia Melonival folytatott megbeszélést Rómában. Az akkori hivatalos tájékoztatás szerint a tárgyaláson szóba került az európai jobboldal helyzete és az erősödő migrációs veszély is. Amellett kötelezték el magukat, hogy újra az általuk felvázolt jobboldal legyen a legnagyobb politikai erő Európában.

Keddi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor kijelentette: az európai jobboldal mindenképpen megújulásra szorul, és a Fidesz abban érdekelt, hogy létrejöjjön egy új csoportosulás.

Július elején tizenöt európai jobboldali párt közös nyilatkozatot írt alá Európa jövőjéről, amelyben kiállnak az Európai Unió eszméje mellett, de elutasítják az európai szuperállamot. A Fideszen kívül a nyilatkozatot a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), a francia Nemzeti Tömörülés, a spanyol Vox, illetve a Matteo Salvini vezette Liga, valamint a Giorgia Meloni által irányított Olasz Testvérek is jegyzi.

Rovatok