Index Vakbarát Hírportál

Úgy csapja odébb az árvíz a kocsikat az olasz utcákon, mintha gyufaszálak lennének

2021. október 27., szerda 09:07

Az Itália déli részét sújtó medikán miatt az olasz polgári védelem kiadta a legsúlyosabb időjárási figyelmeztetést Szicília és a szomszédos Kalábria egyes részeire. Az áradások nem szűnnek, és már két haláleset is bekövetkezett amiatt, hogy a víz embereket sodort el. 

Catania polgármestere elrendelte, hogy az alapvető szolgáltatások kivételével minden üzletet be kell zárni, a lakosokat pedig arra kérte, maradjanak otthon. A víz miatt a legtöbb helyen kikapcsolták az áramot, ezért bezárták az iskolákat, és ki kellett üríteni a Garibaldi kórház több épületét is. 

Volt, ahol két nap alatt csaknem félméternyi csapadék zúdult le. 

A személykocsikat gyufaszálként sodorja magával a tengernyi víz, de még a nagy tömegű buszok sem birkóznak meg az árral. A polgári védelem kétéltű járműveket küldött az elsodort autókban ragadt emberek kimentésére. 

A katasztrofális időjárást az okozza, hogy a Földközi-tenger középső medencéjét egy aktív mediterrán ciklon uralja, amely elsősorban a meleg tengervízből nyeri pusztító energiáját. Az ilyen tulajdonságú mediterrán ciklonokat nevezi a szaknyelv medikánoknak, amelyek ereje gyakran összevethető egy 1-es erősségű hurrikánéval.

Az előrejelzések szerint a helyzet csak rosszabb lesz, mert a vihar a hét második felében fokozatosan erősödik, csütörtökön és pénteken további heves esőzések várhatóak, ami további áradásokat hozhat. A bajt tetézi az Etna kitörése, ami lávával, hamuesővel és kőzáporral fenyegeti Szicíliát.

(Borítókép: Elárasztották az utcákat a heves esőzések Szicíliában, 2021. október 26-án. Fotó: Antonio Parrinello / Reuters)

Rovatok