Index Vakbarát Hírportál

Több áldozata is van az olaszországi ítéletidőnek, Szicília bezárkózott

2021. október 28., csütörtök 16:51

Szicília lakosai bezárkóztak otthonaikba, és leálltak a hivatalok, iskolák, üzletek is a már három ember halálát okozó hurrikánszerű viharok miatt, amelyek a meteorológiai mérések szerint csütörtök éjszakától erősödhetnek fel ismét.

Az időjárási előrejelzések nyomán újabb riasztást adtak ki, amely elsősorban Szicília keleti partvidékeire érvényes. Az éjszakai órákban várják a rendkívüli trópusi viharként osztályozott heves esőzést, valamint az akár óránkénti száz kilométeres széllökések visszatérését. Az Apolló nevű ciklon a Jón-tenger felől érkezik, ahol már négy–öt méter magas hullámokat korbácsolt.  

Edoardo Ferrara meteorológus az Askanews hírügynökségnek azt mondta, hogy a trópusi vihar bármely pillanatban hurrikánná változhat, ahogy az az utóbbi napokban is megtörtént. A jelenség a medikán nevet kapta a mediterrán és a hurrikán szavak összekapcsolásával. Ennek a viharnak ugyanolyan szeme formálódik, mint egy hurrikánnak, az Időkép műholdképén piros nyíl mutatja, ahogy egyre nagyobbra nyílik. Emiatt kiemelt készültséget rendeltek el Catania, Messina, Ragusa és Siracusa térségében.

A Catania városában élő magyarok arról számoltak be az MTI-nek, hogy kevés embert látni az utcán, aki teheti, otthon marad. Az üzletek zárva tartanak, a bejáratokat és a kirakatokat homokzsákokkal, deszkákkal torlaszolták el. A zárás előtti órákban a lakosság megrohamozta az élelmiszerüzleteket. Keddig zárva tartanak a hivatalok, az iskolák, valamint a vendéglátóhelyek is. 

Ugyancsak lehúzta a redőnyt Catania történelmi halpiaca, ahol a medikán első hullámában, hétfőn és kedden embermagasságú folyam hömpölygött: a dóm előtti tér tóvá változott, sarat és törmeléket hagyva maga után. Egyes településekről evakuálni kellett a lakosokat, szerdára pedig Szicília székhelye, Palermo is víz alá került, és a víz sok helyen betört az épületekbe is. 

Alig több mint két nap alatt Szicília éves csapadékmennyiségének csaknem a fele hullott a szigetre: a Catania közeli Lentiniben egy óra alatt százötven milliméter, az Etnán majdnem négyszáz milliméter eső záporozott. A rendkívüli időjárás következtében három ember vesztette életét, egy nő holttestét a víz elsodorta, és csak csütörtökön találták meg. 

Catania égboltját egyébként az Etna vulkán kitörése miatt is változatlanul sötét felhők fedik, a szó szoros értelmében és átvitt értelemben egyaránt. A hamufelhő gyakorlatilag elborítja az eget, ami miatt a légiforgalom is akadozik, nemcsak Szicíliában, hanem a Földközi-tenger nagyobb területén. 

A helyzetet tovább rontja, hogy a térségből alig néhány órája 2,8–3,1 tizedes erősségű földmozgást jeleztek. A rengések epicentruma a Tirrén-tengerben volt, de még a Rómát magába foglaló Lazio tartományban is érezni lehetett. 

Rovatok