Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktort újraválasztották a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnökének

2021. október 29., péntek 11:18

Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét újra megválasztották a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnökének a szervezet Brüsszelben zajló közgyűlésén – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.

A jobboldali pártszövetség közösségi oldalán közzétett információk szerint a CDI elnöke továbbra is a kolumbiai Andrés Pastrana, a főtitkár pedig a spanyol Antonio López-Istúriz White.

Az európai miniszterelnökök közül – Orbán Viktoron kívül – Szlovénia kormányfője, Janez Jansa, valamint a horvát miniszterelnök, Andrej Plenkovic tölt be alelnöki pozíciót a konzervatív pártszövetségben.

A Kereszténydemokrata Internacionálét 1947-ben a belgiumi Chaudfontaine-ben  hozták létre Nouvelles equipes internationales néven a nyugati országok kereszténydemokrata pártjai politikájának összehangolására. Ebből 1961-ben  Santiago de Chilében alakult meg a Kereszténydemokrata Világunió (Christian Democratic World Union), amely a keresztényszociális mozgalmakat és a kereszténydemokrata pártokat koordinálja. Mai nevét 1982-ben nyerte el a Kereszténydemokrata Internacionálé.  Célja a kereszténydemokrata irányzatú pártok nemzetközi politikai tevékenységének összehangolása és együttműködésének elősegítése. Székhelye Brüsszelben van. 

Rovatok