Index Vakbarát Hírportál

A Zoo Poo erejét használja fűtéshez egy brit állatkert

2021. október 30., szombat 06:37

Az állatok, köztük védett fajok, például Grévy-zebrák, kardszarvú antilopok és szomáliai vadszamarak ürülékét használja trópusi háza fűtésére a dél-angliai Winchesterben lévő Marwell Állatkert − írja az MTI.

Világszinten elsőnek számító kezdeményezésünk a Zoo Poo (állatkerti kaki) erejét használja

− közölte pénteken az állatkert. Ezzel az intézmény évente 220 tonnányi szén-dioxid kibocsátását spórolhatja meg. A cél, hogy 2022-ben karbonsemlegessé váljon az állatkert.

Duncan East, az állatkert fenntarthatóságért felelős munkatársa elmondta, egyre sürgetőbb a feladat, hogy csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok használatát és hogy valamivel helyettesítsék az épületek olajfűtését.

Korábban hatszáz tonnányi állati ürüléket kellett elszállítani komposztba, ami a szállítás miatt újabb szén-dioxid-kibocsátással járt. Ekkor jött a biomassza ötlete. Az antilopok, zebrák és egyéb állatok ürülékét minden nap összegyűjtik, felaprítják, összekeverik, majd kiszárítják és brikettekké préselik. Így teremtenek a jövőben trópusi meleget a trópusi házban, ahol mások mellett különböző madarak és varánuszok is élnek.

Rovatok