Index Vakbarát Hírportál

Milyen a környezetbarát szerelem?

2021. október 30., szombat 19:47

Ha a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésén töprengünk, a szexuális élet általában nem szerepel a tennivalók listájának élén. Pedig a fenntartható termékek, például a vegán óvszerek és a hulladékmentes fogamzásgátlók iránti netes keresések száma az elmúlt években folyamatosan emelkedett.

„Egyesek számára a környezetbarát szex azt jelenti, hogy olyan síkosítókat, játékokat, ágyneműket és óvszereket választanak, amelyek kevésbé terhelik a bolygót” – idézett a BBC egy nigériai környezetvédelmi/fenntarthatósági kutatót. „Mások számára azt jelenti, hogy a pornó forgatása során csökkentik a munkavállalók és a környezet károsodását. Mindkét példa mérvadó és fontos” – magyarázta Dr. Adenike Akinsemolu.

Évente durván 10 milliárd férfi latex óvszert gyártanak az ENSZ Népesedési Alapjának becslése szerint. Ezek közül a legtöbb a hulladéklerakóban fejezi be földi pályafutását.

Az óvszerek zöme ugyanis szintetikus latexből készül, adalék- és más vegyi anyagok felhasználásával. Ezáltal nem újrahasznosítható.

Biológiailag lebomló lenne a római idők óta használt, juhbőrből készült óvszer. A birkabél azonban nem akadályozza meg a szexuális úton terjedő fertőzéseket.

Sok síkosító kőolaj alapú, azaz fosszilis tüzelőanyagot tartalmaz. Összetétele a környezetbarátok által kotyvasztott, vízalapú vagy organikus termékek térnyeréséhez vezetett. A házi készítésű lehetőségek egyre népszerűbbek.

Dr. Tessa Commersnek több mint egymillió követője van, akik a szexuális egészségről szóló TikTok-videóit nézik. A legnézettebb – közel nyolcmillió megtekintéssel – egy kukoricakeményítőből és vízből készült házi készítésű síkosító receptje, amit saját honlapján, az Ask Doctor T-n is megosztott.

A vízalapú síkosítók, a bio- és vegán óvszerek jó választásnak bizonyulnak a felhőtlen szórakozáshoz, és a fenntartható szexuális élet felvállalásához

– hangoztatja Dr. Akinsemolu. „Egyrészt kisebb kárt okoznak a környezetben, ugyanakkor remek szórakozást nyújtanak a felhasználóknak.”

Néhány zöld termékkel azonban csínján kell bánni, mert nem használható óvszerrel. A fogamzásgátlással kapcsolatos döntések meghozatala előtt célszerű orvossal vagy családtervezési szakemberrel konzultálni.

A szexuális játékok területén szintén széles körben elterjedt a műanyag használata. Acélból vagy üvegből készült alternatívák is kaphatók, miközben az újratölthető játékok szintén csökkentik a hulladék mennyiségét. Már napenergiával működő szexjátékok is megjelentek a piacon.

A környezetbarát lehetőségek

A szexuális életnek akadnak kevésbé nyilvánvaló elemei, ahol némi változtatással csökkenthető a hulladék mennyisége.

Az etikusan előállított fehérneműk és ruhák vásárlásával, a zuhanyzós szex mellőzésével, kevesebb forró vízzel, lekapcsolt fényekkel és az újrafelhasználható mosdókendők választásával szintén mérsékelhető a bolygónkra gyakorolt környezeti csapás.

A legtöbb megvásárolt termék esetében a göngyöleg a kukában végzi. Lauren Singer, egy New York-i vállalkozó és influenszer szerint ezen a legtöbb vállalat változtathatna.

Az óvszerek, a síkosítók és a napi fogamzásgátló tabletták csomagolása a szemétbe kerül. A spirálok (méhen belüli védőeszközök) és az implantátumok hosszabb távú fogamzásgátló lehetőségek. Kevesebb hulladékkal, de kockázattal járnak.

Singer szinte teljesen hulladékmentesen él, és 2012 óta mindent, amit nem tudott újrahasznosítani, egy befőttesüvegben gyűjti.

Singer tégelyében nem található óvszer, bár ez az egyetlen hatékony fogamzásgátló eszköz a nemi betegségek ellen. Ezért minden szexuális partnerét arra kéri, hogy vizsgáltassa meg magát, mielőtt lefekszik velük.

Most monogám partnerem van. Ha azonban nem érzed magad kényelmesen, ha arra kell megkérned a partneredet, hogy vizsgáltassa meg magát, mielőtt ágyba bújtok, akkor valószínűleg egyáltalán nem kellene lefeküdnöd vele

– hangoztatta a nő.

Azt állítja: nincs tarthatatlanabb egy nem kívánt terhességnél vagy egy nemi úton terjedő betegségnél.

„Meg kell fontolnunk, hogy milyen hulladékot érdemes termelni, és mit nem” – véli az influenszer. „Az embereknek környezetvédelmi okokból nem szabadna óvszert használniuk vagy fogamzásgátlót szedniük. Ezzel párhuzamosan sokkal fontosabb, hogy megvédjék magukat és a partnerüket.”

Dr. Akinsemolu ezzel egyetért. „A biztonságos szex – akár környezetbarát termékeket használunk, akár nem – hosszú távon a legtartósabb az emberek és a bolygó számára egyaránt.”

A gyermekvállalás éghajlati hatása

A szex és a környezetvédelem a gyermekvállalásban is ütközik.

Egy 2017-es tanulmány szerint az autómentes életmód évi 2,3 tonnával, a növényi alapú étrend 0,8 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. A fejlett világban – összehasonlításul – a gyermekvállalás hiánya évente körülbelül 58,6 tonna szén-dioxiddal csökkenti a környezeti terhelést.

A kevésbé fejlett országokban a szén-dioxid-kibocsátás jóval alacsonyabb. Malawiban egy gyermek születése a számítások szerint nem tonnákkal, hanem 100 kilogramm szén-dioxiddal terheli a környezetet.

Néhány befolyásos személyiség megosztotta a gyermekvállalással kapcsolatos fenntartásait. Harry herceg 2019-ben a Vogue-nak azt mondta, hogy ő és Sussex hercegnéje „legfeljebb” két gyermeket vállalna. Döntését – mint mondta – a környezeti hatás befolyásolta.

„Az anyaságról szőtt álmaim keserédes ízűek, mert tudom, mi vár a gyermekre a jövőben” – hangoztatta Alexandria Ocasio-Cortez amerikai kongresszusi képviselőnő 2019-ben egy klímatalálkozón.

Egy, brit tudósok által végzett idei, globális felmérés szerint a megkérdezett tízezer fiatal háromnegyede egyetértett abban, hogy „a jövő ijesztő”.

A válaszadók 41 százaléka – az éghajlatváltozásra hivatkozva – „ódzkodik a gyermekvállalástól”.

Az indiai Mumbaiban élő Tanmay Shinde úgy döntött, hogy a környezet érdekében nem vállal gyermeket. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület előrejelzése szerint szülővárosa már 2050-ben víz alá kerülhet a tengerszint emelkedése miatt.

Családja nehezen értette meg döntését, bár elismeri, hogy férfiként talán több kiváltsága van, mint egy nőnek.

„Indiában a családok hagyománytisztelők. Az ősi szokások és rituálék követésének kultúrája van” – mondja. „A gyermekvállalás az egyik legfontosabb dolog az életben a házasság után. Társadalmi nyomás követeli ki ennek a kultúrának a folytatását.”

„A biztonságosabb bolygó és a fenntartható életmód a gyermekvállalás előfeltétele. Hacsak nem születnek határozott döntések és nem történnek gyökeres változások a szén-dioxid-kibocsátás mérséklése és a globális felmelegedés megállítása érdekében, nem hiszem, hogy lesz gyerekem” – érvelt Shinde.

Kimberly Nicholas professzor, a svédországi Lund Egyetem docense a társszerzője annak a tanulmánynak, amely szerint a fejlett világban a gyermekek negatív hatással vannak a szén-dioxid-kibocsátásra.

Ő azonban nem állítja, hogy az embereknek nem kellene gyermeket vállalniuk. „Nem az én tisztem, hogy támogassam vagy megkérdőjelezzem az emberek személyes döntéseit” – mondta. „Én egy olyan világért dolgozom, ahol a már élő gyermekek biztonságos bolygón és társadalomban nőhetnek fel.”

Nicholas inkább azt javasolja, hogy az emberek fordítsanak több időt utazási szokásaik átgondolására, „ahelyett, hogy a csomagolásokon tipródnának, és a fogamzásgátlásból származó minden egyes hulladék eltüntetésén törnék a fejüket.”

„Arra kellene összpontosítanunk az erőfeszítéseinket, ahol ez változásokkal jár” – érvelt a docens.

Singer, aki élete egyharmadát hulladékmentesen élte le, bizonytalan a gyermekvállalás kérdésében. Azt kérdezi magától, hogy a gyermekvállalás lehet-e „nettó pozitív” kimenetelű.

„Lesz-e haszna a bolygónak összességében? Tudok-e értéket közvetíteni a gyermeknek, aki tovább fog élni, mint én, és tovább próbál majd egy jobb világot teremteni?” – tette fel magának a kérdést.

(Borítókép: )

Rovatok