Index Vakbarát Hírportál

Legóval mentik meg a korallzátonyt Szingapúrban

2021. október 31., vasárnap 19:40

Legókockák felhasználásával mentenék meg a tudósok a korallzátonyokat Szingapúrban – számolt be a BBC.

A világ korallfajainak ugyanis mintegy harmada a délkelet-ázsiai országban található, a természeti környezetre viszont, így a korallokra is negatív hatással voltak a tengerparti fejlesztések és a talajjavítási munkák.

A korallok szerepe kulcsfontosságú a vízalatti ökoszisztéma szempontjából, mivel több ezer hal számára nyújtanak lakóhelyet, és a partvonalak védelmében is meghatározók.

Mindezek tükrében a Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) tudósai meglepő megoldással álltak elő: terveik szerint ugyanis legóval mentenék meg a korallzátonyokat.

Az ötlet lényege, hogy a műanyag kockákra ragasztják a zátonyokról felhozott kis koralldarabkákat, amelyeket aztán akváriumba lógatnak zsinórokról, amivel először mesterséges, majd később a természetes közegükbe visszatelepíthető koralltenyészeteket hoznak létre.

A mostani elképzelésben a népszerű dán játékgyártó építőelemeinek használata számít újdonságnak.

A kutatók elmondása szerint azért döntöttek a legó felhasználása mellett, mert az elemek könnyen variálhatók és jól méretezhetők. Nagyobb koralldarabokhoz ugyanis nagyobb modult kell építeni. A szűkös akváriumokban továbbá a hatékony helyzetkihasználást is lehetővé teszik.

Rovatok